Bunurile cu dubla utilizare trebuie supuse unui control eficace atunci cand sunt exportate din Comunitatea Europeana. Existenta unui sistem comun de control si armonizarea controlului in toate statele membre UE este o conditie prealabila pentru libera circulatie a bunurilor cu dubla utilizare in candrul Comunitatii.
In Romania, controlul exporturilor de produse si tehnologii cu dubla utilizare este reglementat prin
OUG nr. 129/2006, aprobata prin
Legea nr. 136/2007 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 129/2006 privind regimul de control al exporturilor de produse si tehnologii cu dubla utilizare. Prin acest act normativ s-a realizat aliniarea la legislatia europeana in domeniu, respectiv la
Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.334/2000 din 22 iunie 2000.
Bunurile cu dubla utilizare sunt produse, inclusiv software si tehnologii, susceptibile de utilizare atat in domeniul civil cat si in cel militar, adica bunuri care pot fi utilizate in scopuri pasnice, dar si in fabricarea de arme nucleare si alte dispozitive nucleare explozive.
Autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor de produse cu dubla utilizare este Agentia Nationala de Control al Exporturilor (Agentia).
Listele cuprinzand produsele cu dubla utilizare supuse regimului de control la export sunt cele prevazute in anexele la Regulamentul Consiliului. In plus, pot fi supuse regimului de control si alte exporturi, care nu figureaza in anexe, daca se incadreaza in situatiile prevazute in art. 4 din Regulamentul Consiliului. De asemenea, se poate interzice exportul sau impune obtinerea unei autorizatii de export pentru motive de securitate nationala sau pentru protejarea drepturilor omului.
Se supun regimului de control urmatoarele operatiuni cu produse cu dubla utilizare:
a) exportul si orice alte operatiuni de transfer, inclusiv transmiterea de software sau tehnologie prin mijloace electronice, prin fax sau telefon;
b) operatiuni de intermediere;
c) asistenta tehnica.
Exportul de produse cu dubla utilizare este supus autorizarii prin eliberarea
licentelor de export. Tipurile de licente de export care se emit de catre Agentie pentru operatiuni cu produse cu dubla utilizare sunt:
a) licenta individuala;
b) licenta globala;
c) licenta nationala generala.
Licenta individuala de export se acorda pentru anumite tipuri de produse, prevazute in anexele I si IV la Regulamentul Consiliului. Acest tip de licenta se acorda pentru un singur exportator si pentru un singur partener extern, pe o perioada de maximum un an de la data emiterii. Termenul de valabilitate a licentei poate fi prelungit de Agentie pentru o perioada de maximum un an, in baza unei solicitari justificate a exportatorului.
Agentia solicita certificatul international de import sau un document echivalent, eliberat ori certificat de autoritatea competenta din tara de destinatie, prin care partenerul extern din aceasta tara se angajeaza sa respecte destinatia si utilizarea finala declarate si sa nu reexporte produsele decat cu aprobarea prealabila, scrisa, a autoritatilor romane abilitate potrivit legii sau a autoritatii competente din tara de destinatie finala. Exportatorul este obligat sa obtina de la partenerul extern certificatul de control al livrarii sau un alt document echivalent, atestand ca marfa a ajuns la destinatie, dupa ce a avut loc livrarea produselor cu dubla utilizare, dar nu mai tarziu de 4 luni de la acest moment. (Art. 11 OUG 129/2006)
Exportatorii care pot face dovada existentei unui control si a unei administrari a transferurilor pentru o perioada de cel putin 3 ani pot beneficia de
licente globale si generale. Titularii acestora trebuie sa prezinte Agentiei o declaratie de incepere a comertului international cu produse cu dubla utilizare, prin care sa dea asigurari ca:
a) utilizatorul final nu intentioneaza sa foloseasca produsele pentru desfasurarea unor activitati de natura sa incalce drepturile omului sau libertatile fundamentale;
b) livrarea produselor nu aduce amenintari pacii si nu poate periclita stabilitatea regiunii;
c) tara de destinatie nu sustine, nu faciliteaza sau nu incurajeaza terorismul ori crima internationala.
Aceste licente se elibereaza atunci cand relatiile dintre exportator si destinatar sunt de categoria:
a) compania de baza catre una sau mai multe sucursale ale aceleiasi companii;
b) intre un producator si un distribuitor exclusiv;
c) in cadrul unui contract comercial care implica un flux comercial regulat intre exportator si utilizatorul final al produselor cu dubla utilizare. (Art. 12 OUG 129/2006)
Pentru indeplinirea obligatiilor mentionate, solicitantul trebuie sa implementeze un sistem de administrare si de control intern pentru transferul produselor, care va fi certificat de Agentie.
Valabilitatea licentei globale de export este de 3 ani de la data emiterii.
Licenta generala de export se poate acorda tuturor exportatorilor pentru unul sau mai multe produse cu dubla utilizare catre una ori mai multe tari determinate si poate fi folosita numai in conformitate cu termenii si conditiile specificate. Exportatorul care intentioneaza sa exporte produse cu dubla utilizare de pe teritoriul Romaniei, folosind licentele generale de export, este obligat sa se inregistreze la Agentie inainte de prima utilizare a unei astfel de licente. (Art. 13 OUG 129/2006)
Pentru exportul produselor cu dubla utilizare mentionate in anexa 1 a Regulamentului si pentru transferul celor prevazute in anexa 4 partea I, se poate soliciata
o licenta generala nationala de export.
Prin art. 16 din OUG 129/2006 se interzice orice asistenta tehnica legata de dezvoltarea, fabricarea, vanzarea, intretinerea, identificarea sau proliferarea de arme chimice, biologice ori nucleare sau de dispozitive explozive nucleare si rachete capabile sa le transporte.
Conform Regulamentului, fiecare stat membru determina sanctiunile in cazul infractiunilor la regulament. Astfel in OUG 129/2006 sunt stabilite faptele care constituie contraventii si infractiuni, precum si sanctiunile aferente.
Comentarii articol (0)