avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ridicare numerar valuta din banca in caseria societatii
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ridicare numerar valuta din banca in caseria societatii

Buna ziua.
In urma cu aproape o saptamana am solicitat ridicarea in numerar a unei sume de bani in valuta catre caseria societatii.
Banca refuza efectuarea operatiunii invocand Ordonanta 15/1996, actualizata in 22/11/2004.
Desi le-am precizat ca trebuie sa citeasca si art. 13 din normele metodologice, refuza in continuare sa efectueze eliberarea de numerar.
Va rog sa-mi spuneti ce masuri juridice pot initia catre banca sau persoanele care semneaza refuzul.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: aluco , utilizator 00:52, 19 Iunie 2012
Art.13 din Normele metodologice face referire strict la plafonul de casa, care oricum nu mai este in vigoare la aceasta data.
Aveti datorii? Ce suma doreati sa ridicati? V-au cerut documente justificative?
-va rog sa precizati la ce tip de datorii va referiti, in general avem datorii curente, care nu sunt scadente.
-nu inteleg exact ce relevanta are marimea sumei
-au cerut verbal documente justificative dar nu e cazul avind in vedere ca destinatia banilor este caseria societatii
-daca aveti propuneri de solutiomare a problemei pot sa va pun la dispozitie inclusiv documentele inregistrate la banca
Datorii catre Bugetul de Stat sau BAS, datorii catre furnizorii de utilitati cu scadenta mai mare de 60 de zile.
Stiu ca sumele mai mari de 15000 de euro se declara la O.N.P.C.S.B., de aceea banca solicita declaratie pe propria raspundere a administratoruului.
Banii nu se scot ca sa ramana in casieria societatii. Este de la sine inteles. In acest caz, in siguranta sunt la banca.:rolleyes:
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Conform HG 2184/2004, 13. Operaţiunile de încasări şi plăţi în valută nu intră sub incidenţa prevederilor ordonanţei 15/2006.

Conform regulamentului BNR nr.4/2005, astfel cum a fost modificat de regulamentul 6/9 mai 2012:

Art. 3 - (1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 «Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută», care se pot efectua şi în valută.

(1indice1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu).

(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi care nu fac obiectul alin. (1) şi (1indice 1) pot fi efectuate, în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută.

(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) şi în anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua şi în valută, numai pe baza acordului de voinţă al părţilor.

Art. 5 - (1) Rezidenţii (iar legea nu face distinctie intre pers fizice si juridice) au dreptul să dobândească, să deţină şi să utilizeze active financiare exprimate în valută.

Anexa 2
Categoriile de rezidenţi şi situaţiile în care aceştia pot efectua operaţiuni în valută cu alţi rezidenţi sunt prezentate mai jos:

a) persoanele juridice care efectuează plăţi şi încasări nemijlocite decurgând din contracte de comerţ exterior şi prestări de servicii externe (export-import de bunuri şi servicii), pe baza contractelor de comision încheiate între comisionar şi comitent sau între comisionarul unui nerezident şi beneficiarul rezident, precum şi a contractelor de comerţ exterior respective;

b) persoanele juridice care efectuează nemijlocit plăţi şi încasări pe baza contractelor de subantrepriză decurgând din contracte de colaborare (cooperare) economică internaţională, contracte de export al unor obiective complexe şi al unor produse cu ciclu lung de fabricaţie;

c) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni care decurg din acte de comerţ derulate în porturi, în zonele din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comerţ derulate pe parcurs extern în trenuri internaţionale, la bordul aeronavelor şi navelor;

_____________

*) Prin zone asimilate zonelor libere se înţelege zonele din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat pe sensul de intrare în ţară, în zona stabilită până la locurile unde se aplică viza de intrare, şi pe sensul de ieşire din ţară, după locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal.

d) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese;

e) persoanele fizice, pentru operaţiuni efectuate între acestea cu caracter ocazional;

f) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite ce decurg din organizarea şi/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul internaţional de mărfuri şi de persoane şi turismul internaţional;

g) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite decurgând din contracte externe de prelucrare în regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, în măsura în care colaboratorii rezidenţi sunt nominalizaţi în autorizaţia de perfecţionare activă;

h) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni efectuate în străinătate;

i) persoanele juridice, pentru plăţile efectuate către furnizori şi subfurnizori, aferente bunurilor şi serviciilor care intră în componenţa produselor exportate, respectiv contribuie la realizarea serviciilor exportate.

Oricum, parerea mea este ca trebuie sa se faca distinctie intre dreptul de a detine valuta in casieria societatii (ceea ce se poate, fara doar si poate, ptr ca nu scrie nicaieri ca valuta trebuie tinuta de o firma numai in cont bancar) si dreptul de a face plati in valuta.

Pe cale de consecinta, banca nu are nici un drept sa nu va dea banii (vezi art 3 pct 2 si 3 si art 5 indicate mai sus). La fel de bine, ar putea refuza sa nu va dea nici leii detinuti in cont. Este acelasi lucru. Banca nu are atributii de a verifica daca firma dvs. indeplineste conditiile de a face plati in numerar in valuta. Pentru efectuarea platilor, raspunderea va revine.
La retragere insa, daca suma depaseste 15000 euro, va fi sesizat oficiul pentru spalarea banilor, deci trebuie sa fiti atent cum folositi banii. Daca va incadrati in anexa 2, puteti face plati in valuta, cu respctarea legislatiei bancare. Daca nu, ii pastrati in casierie.

Deci, mergeti la banca din nou, cu ceva scris, argumentati-va cererea, luati neaparat numar de inregistrare si vedeti ce vor raspunde.
Multumesc pentru raspunsul documentat si prompt.
Suntem de aceasi parere. Am inregistrate doua adrese prin care explic aceste aspecte precum si refuzul oficial al bancii de a efectua plata.
Ce nu stiu este cum sa actionez in continuare deoarece consider ca este un lucru deosebit de grav, poate chiar un abuz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata transport international csehalina csehalina Buna, am o intrebare, sper ca ma poate ajuta cineva, as vrea sa stiu daca un furnizor roman imi face un transport international de marfa, poate sa imi faca ... (vezi toată discuția)
Plata in valuta mmanu mmanu buna ziua avem sediul inchiriat de la o persoana fizica, in contract tariful este in eruro pot sa fac plata chiriei prin cont bancar in euro sau trebuie de ... (vezi toată discuția)
Achizitie de la o pers.fizica lidiao lidiao Buna ziua, am achizitionat de la o persoana fizica un utilaj, am incheiat un contract intre mine si el, plata am facut-o din contul de euro, pe contract trec ... (vezi toată discuția)