Modificarile aduse constau in majorarea limitelor sanctiunilor contraventionale, cea minima crescand de la 50 RON la 100 RON, iar limita maxima de la 250 RON la 10.000 RON. Modificarile actului normativ au vizat si sistematizarea faptelor care constituie contraventii si stabilirea regimului sanctionator in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, se precizeaza in acelasi comunicat.
Potrivit actului normativ, sanctiunile sunt impartite in cinci categorii.
Prima categorie
Prima categorie cuprinde contraventiile sanctionate cu amenda de la 100 la 500 lei RON. Aceste contraventii se aplica pentru:
- pastrarea in locuinte a carburantilor sau a altor lichide inflamabile in cantitati mai mari decat cele admise prin reglementarile tehnice, in ambalaje neconforme sau neetanse, in locuri neventilate sau neprotejate fata de sursele de caldura ori fata de razele solare.
Aceeasi contraventie se aplica pentru nesupravegherea copiilor, de catre persoanele in grija carora se afla, daca prin aceasta s-au provocat incendii, precum si pentru exploatarea instalatiilor, echipamentelor si aparatelor electrice in conditii in care se genereaza supracurenti sau suprasolicitari.
Categoria a doua
A doua categorie se refera la contraventiile sanctionate cu amenda de la 500 la 1000 RON.
Astfel, sunt sanctionate:
- folosirea mijloacelor de incalzire cu defectiuni si improvizatii;
- exploatarea improprie a sistemelor de captare si scurgere la pamant a descarcarilor electrice atmosferice;
- fumatul in locurile cu pericol de incendiu;
- in cazul agentilor economici - lipsa planificarii unor controale interne sau neexecutarea acestora, neparticiparea salariatilor la exercitii de pregatire etc.
Categoria a treia
Contraventiile prevazute in categoria a treia se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 2500 RON.
Vor fi sanctionate, cu amenda mentionata anterior:
- neindeplinirea procedurilor legale privind fisa obiectivului, a localitatii sau a deciziilor prin care se stabilesc raspunderi pe linia apararii impotriva incendiilor;
- neefectuarea lucrarilor de intretinere si de reparare a mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor;
- pastrarea sau depozitarea improprie a produselor si substantelor cu pericol de autoaprindere;
- nestabilirea si nemarcarea locurilor in care sunt interzise utilizarea focului deschis, efectuarea lucrarilor de sudura, taiere, lipire, blocarea accesului la instalatiile, echipamentele si mijloacele de stingere a incendiilor etc.
Categoria a patra
Aceasta categorie cuprinde contraventiile sanctionate cu amenda de la 2500 la 5000 de RON.
Vor fi sanctionate:
- exploatarea sau utilizarea sistemelor, instalatiilor si a altor echipamente in conditii care creeaza risc de incendiu sau folosirea acestora avand defectiuni si improvizatii ori in conditii care nu asigura protectia la foc;
- neadoptarea instructiunilor de aparare impotriva incendiilor la locul de munca, nereglementarea modului de executie a lucrarilor cu foc deschis;
- neorganizarea instruirii in domeniul apararii impotriva incendiilor cu personalul angajat permanent sau temporar, precum si cu persoanele din afara operatorului economic sau institutiei, care au acces in locuri cu risc de incendiu etc.
Categoria a cincea
Categoria a cincea prevede amenzi cuprinse intre 5000 si 10000 de RON.
Contraventiile care intra in aceasta categorie sunt:
- scoaterea din functiune sau dezafectarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor in alte situatii decat cele admise de reglementarile tehnice specifice ori neasigurarea functionarii acestora la parametrii proiectati;
- transportul, manipularea si depozitarea substantelor si produselor combustibile fara a tine seama de proprietatile lor fizico-chimice;
- neasigurarea de catre transportatori a masurilor de aparare impotriva incendiilor in conditii de siguranta in trafic;
- impiedicarea personalului serviciilor profesioniste, voluntare sau private pentru situatii de urgenta, sa-si exercite drepturile si obligatiile legale in domeniul apararii impotriva incendiilor.
Potrivit actului normativ, primariile au primit atributii constatare a contraventiilor si aplicare a sanctiunilor, pe langa personalul inspectiilor de prevenire a incendiilor, cu atributii de indrumare, control, interventie si constatare a incalcarilor legii in domeniul apararii impotriva incendiilor.
Comentarii articol (0)