ACCES GRATUIT
Consiliul JAI a respins Decizia-cadru privind drepturile procedurale in procesele penale
Ministrii de Justitie ai statelor membre UE, reuniti in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 13 iunie, nu au ajuns la un acord in privinta adoptarii unei Decizii-cadru privind drepturile procedurale in cadrul proceselor penale, conform unui comunicat al Ministerului Justitiei de luni.
Articolul continuă mai jos
Marea Britanie, Irlanda, Malta, Cipru, Cehia si Slovacia s-au opus adoptarii propunerii de reglementare. Aceste state si-au motivat decizia argumentand ca Uniunea Europeana nu are competente de legiferare in materia drepturilor fundamentale si ca proiectul de lege nu aduce nimic nou fata de standardele deja existente in procedurile penale nationale.
Scopul Deciziei-cadru privind drepturile procedurale era sa faciliteze
cooperarea judiciara in materie penala intre Statele Membre, prin reglementarea
urmatoarelor drepturi: dreptul la informare, dreptul la aparare, dreptul la asistenta juridica gratuita, dreptul la interpretare si dreptul la traducerea documentelor, se precizeaza in acelasi comunicat.
Mai mult, o decizie cadru asupra drepturilor procedurale ar fi adus un
echilibru intre drepturile acuzarii si drepturile apararii, prin consolidarea, si in spatiul european, a
principiului egalitatii.
„Majoritatea prevederilor din proiectul de Decizie cadru se regasesc in legislatia noastra nationala, fiind protejate de Constitutie si de Codul de procedura penala. Neaplicarea unui document cadru la nivel comunitar atrage, insa, riscul generarii unor standarde diferite de protejare a drepturilor celor acuzati, in functie de optiunea Statului Membru", a declarat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu.
"Am promovat initiativa privind stabilirea unor drepturi minime pentru acuzati in cadrul unui proces penal. Am insistat ca toti cetatenii europeni sa se bucure de aceleasi drepturi a autoritatilor judiciare ale Statelor Membre”, a adaugat Tudor Chiuariu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)