Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, s-a modificat si completetat dupa cum urmeaza:
Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12. - Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta cadrele militare in activitate care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) varsta de 55 de ani;
b) vechime minima in serviciu de 25 de ani, din care efectiv ca militar 15 ani."
Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - Cadrele militare care la data trecerii in rezerva nu indeplinesc conditiile de acordare a unei pensii, dar au o vechime in serviciul militar de cel putin 15 ani, beneficiaza de pensie militara de stat la implinirea varstei de 55 de ani, proportional cu numarul anilor de serviciu militar."
Alineatul (1) al articolului 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Cadrele militare in activitate care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. b) sau c) beneficiaza de pensie de serviciu anticipata sau anticipata partiala, astfel:
a) la implinirea varstei de 50 de ani, daca si-au desfasurat activitatea in conditii de munca deosebite cel putin 20 de ani efectiv, din care cel putin 10 ani efectiv ca militar;
b) la implinirea varstei de 45 de ani, daca si-au desfasurat activitatea in conditii de munca speciale cel putin 15 ani efectiv, din care cel putin 10 ani efectiv ca militar."
La articolul 17, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
"e) a avut calitatea de functionar public cu statut special, in institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala."
Dupa articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 201, cu urmatorul cuprins:
"Art. 201. - La acordarea pensiei militare de stat se va respecta principiul potrivit caruia deschiderea dreptului la pensie se efectueaza mai intai de ultimul sistem in care cel in cauza a fost asigurat."
Dupa alineatul (2) al articolului 21 se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
"(3) In cazul in care modificarile prevazute la alin. (2) au fost determinate ca urmare a modificarilor actelor normative incidente, se aplica prevederile alin. (1).
(4) Pentru cadrele militare pensionate in conditiile art. 15 si art. 31 alin. (2), baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevazuta la alin. (1), actualizata la data deschiderii dreptului la pensie."
Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 24. - Cadrele militare care au o vechime in serviciu mai mare de 25 de ani beneficiaza, pentru fiecare an in plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosita la stabilirea pensiei."
Articolul 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 25. - Pensia militara de stat stabilita si actualizata in conditiile prezentei legi nu poate fi mai mare decat baza de calcul avuta in vedere la stabilirea/actualizarea pensiei."
Alineatul (1) al articolului 39 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 55 de ani, daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata."
Articolul 82 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 82. - Militarii care au fost degradati militar ori au pierdut gradul de ofiter, maistru militar sau subofiter au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta la implinirea varstei de 55 de ani, daca au la data trecerii in rezerva cel putin 25 de ani vechime in serviciu, din care efectiv ca militar 15 ani. Baza de calcul pentru stabilirea pensiei o constituie solda lunara bruta primita in ultima luna de activitate, actualizata la data deschiderii dreptului la pensie."
Alineatul 1 al articolului 90 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 155 din 20 iulie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Cadrele militare in activitate, care nu indeplinesc conditiile de pensionare, nu pot fi trecute in rezerva pe timpul cat se afla in incapacitate temporara de munca, fiind internate in spitale ori sanatorii, se gasesc in concedii medicale sau in concediu pentru cresterea copilului, iar cadrele militare femei, nici in perioada graviditatii, a concediului de risc maternal si a celui de maternitate, acordate potrivit art. 15."
Ordonanta din 28/06/2007 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 444 din 29/06/2007.
Comentarii articol (1)