Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130 din 21 decembrie 2006 privind Inspectia Sociala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.056 din 30 decembrie 2006, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Inspectia Sociala este infiintata potrivit Legii nr. 47/2006 privind sistemul national de asistenta sociala ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, cu sediul in municipiul Bucuresti.
(2) Inspectia Sociala are in subordine 8 inspectorate sociale regionale, denumite in continuare inspectorate regionale, cu personalitate juridica."
2. La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) In cadrul fiecarei inspectii regionale se organizeaza compartimente judetene de inspectie sociala, fara personalitate juridica, care se infiinteaza la nivelul fiecarui judet din regiunea respectiva."
3. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - Cheltuielile de organizare si functionare a Inspectiei Sociale, atat pentru nivelul central, cat si pentru inspectiile regionale, sunt asigurate din fondurile alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse."
4. La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Inspectia Sociala are ca scop inspectarea activitatilor din domeniul asistentei sociale, realizata de autoritatile administratiei publice centrale si locale si persoanele fizice si juridice, privind prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitatilor."
5. La articolul 3 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) de autoritate de stat, prin care se asigura exercitarea controlului aplicarii unitare si respectarii reglementarilor in domeniul sau de activitate, precum si al functionarii inspectoratelor regionale;".
6. La articolul 3, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) In indeplinirea scopului sau, Inspectia Sociala are si urmatoarele functii specifice:
a) de control, prin care se realizeaza verificarea respectarii drepturilor sociale ale cetatenilor si a prevederilor legale in domeniu, a modului de asigurare, administrare si gestionare a prestatiilor si serviciilor sociale si a fondurilor destinate asistentei sociale, precum si a performantei furnizorilor si a calitatii serviciilor sociale;
b) de evaluare, prin care se analizeaza impactul politicilor si procedurilor publice implementate in domeniul prestatiilor si serviciilor sociale, in vederea stabilirii de diagnostice si elaborarii de propuneri si recomandari de imbunatatire a cadrului legal si institutional, precum si de eficientizare a alocarilor bugetare necesare dezvoltarii sistemului national de asistenta sociala;
c) de consiliere, prin care se acorda autoritatilor administratiei publice centrale si locale si persoanelor fizice si juridice publice sau private cu atributii in domeniul asistentei sociale indrumari si recomandari in vederea derularii in bune conditii a activitatii si a perfectionarii acestora si prevenirii faptelor de incalcare a prevederilor legale."
7. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Activitatile de inspectie, in sensul prezentei ordonante de urgenta, cuprind misiunile de control, evaluare si consiliere realizate in domeniul asistentei sociale."
8. La articolul 6, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) constata savarsirea faptelor care incalca prevederile legale din domeniul asistentei sociale si propune institutiilor competente aplicarea masurilor legale pentru stabilirea raspunderii juridice a persoanelor vinovate si, dupa caz, sesizeaza organele de urmarire penala competente in situatia in care faptele respective intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni;".
9. La articolul 6, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera d1), cu urmatorul cuprins:
"d1) asigura in instanta de contencios administrativ si in instanta de judecata apararea si reprezentarea intereselor proprii in cazul contestatiilor formulate impotriva masurilor de sanctionare dispuse sau in cazul intentarii unor actiuni pe cale judecatoreasca;".
10. La articolul 6, literele f), g) si m) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"f) realizeaza inspectii tematice pentru evaluarea specifica a unor aspecte ale politicilor sociale, ale masurilor incluse in strategiile nationale in domeniul asistentei sociale;
g) exercita controlul operativ si inopinat in vederea prevenirii, descoperirii si combaterii oricaror acte si fapte din domeniul asistentei sociale care au condus la incalcarea drepturilor sociale ale cetateanului;
.....................................................................................................................
m) elaboreaza propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ din domeniile supuse inspectiei si le inainteaza Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse pentru promovare, precum si altor autoritati ale administratiei publice centrale pentru informare;".
#PAGEBREAK#
11. La articolul 8, alineatul (5) se abroga.
12. La articolul 8, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Inspectorii generali adjuncti sunt numiti, in urma unui concurs organizat in conditiile legii, prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse, la propunerea inspectorului general de stat."
13. La articolul 9 alineatul (1), literele c), f) si g) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"c) stabileste si propune spre aprobare ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse planul anual de control, evaluare si consiliere;
.....................................................................................................................
f) avizeaza raportul anual de activitate al Inspectiei Sociale, pe care il inainteaza ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse, pentru aprobare, precum si Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala a Senatului si Comisiei pentru munca si 7rotectie sociala din Camera Deputatilor;
g) propune spre aprobare ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse, in conditiile legii, bugetul necesar organizarii si functionarii Inspectiei Sociale si inspectoratelor regionale;".
14. La articolul 10, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Inspectoratele regionale sunt conduse de catre inspectori sociali-sefi, functionari publici de conducere, salarizati la nivelul directorilor executivi din structurile deconcentrate ale ministerelor.
.....................................................................................................................
(4) Inspectorii sociali-sefi au responsabilitatea coordonarii activitatii curente a inspectoratelor regionale si a indeplinirii programului anual de activitate stabilit de inspectorul general de stat."
15. La articolul 11, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Sunt inspectori sociali si inspectorul general de stat, inspectorii generali adjuncti, precum si persoanele cu functii de conducere de specialitate din aparatul central al Inspectiei Sociale, avand toate drepturile si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta categorie de functionari publici."
16. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Drepturile, indatoririle si incompatibilitatile specifice ale personalului Inspectiei Sociale se stabilesc prin statut special, care se aproba prin lege.
(2) Pana la adoptarea unei legi proprii de salarizare, personalul Inspectiei Sociale va fi salarizat conform dispozitiilor legale privind drepturile salariale si alte drepturi ale functionarilor publici."
17. La articolul 16, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) In baza ordinului de misiune, inspectorii sociali isi pot desfasura activitatea de inspectie pe intreg teritoriul tarii, indiferent de inspectia regionala in care isi desfasoara activitatea in mod curent.
(3) In cazul faptelor grave care pun in pericol viata si siguranta beneficiarilor de servicii sociale, inspectorul social propune autoritatilor competente sau organismelor abilitate prin lege masuri de sanctionare a persoanelor vinovate, conform legii, chiar daca faptele respective sunt constatate de acesta in afara misiunilor stabilite prin ordin scris."
18. La articolul 22, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) In termenul prevazut la alin. (1), Inspectia Sociala preia atributiile si responsabilitatile in domeniul inspectiei ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, precum si ale structurilor sale deconcentrate, stabilite de lege.
(3) Personalul cu atributii si responsabilitati in domeniul inspectiei, care in prezent este incadrat in structura Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si a structurilor sale deconcentrate, va fi preluat prin transfer la Inspectia Sociala, in cadrul termenului prevazut la alin. (1)."
19. La articolul 23, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
20. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 24. - Pentru dezvoltarea activitatilor proprii, autoritatile publice centrale sau locale vor atribui Inspectiei Sociale, cu prioritate, in conditiile prevazute de lege, cladiri si alte spatii necesare exercitarii misiunilor."
21. La articolul 25, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 25. - (1) In primul an de la infiintare, Inspectia Sociala functioneaza cu un numar total de 350 de posturi, suplimentandu-se cu 300 numarul maxim de posturi finantat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse."
22. Articolul 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 27. - In termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse va elabora proiectul de lege privind Statutul inspectorului social, la propunerea Inspectiei Sociale."
23. Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 28. - In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse va elabora, la propunerea Inspectiei Sociale, regulamentul de organizare si functionare al acesteia, care se aproba prin hotarare a Guvernului."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR p. PRESEDINTELE SENATULUI,
BOGDAN OLTEANU DORU IOAN TARACILA
Bucuresti, 2 iulie 2007.
Nr. 211.
Comentarii articol (0)