ACCES GRATUIT
Firmele mai au la dispozitie 14 zile pentru a declara toate facturile
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna, pana la data de 25 iulie, Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA (394), la organul fiscal competent.
Articolul continuă mai jos
Conform Ordinului ANAF nr. 702/2007, Declaratia 394 se depune semestrial pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare si numai daca in semestrul de raportare au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
Declaratia se depune pentru:
- orice livrare/prestare taxabila (cu cota de 19% sau 9%) pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si trebuie sa contina
toate facturile care au fost emise in semestrul de raportare;
- toate achizitiile de bunuri sau servicii taxabile (cu cota de 19% sau 9%) si trebuie sa contina
toate facturile care au fost primite in semestrul de raportare. Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.
Declaratiile informative care prezinta erori, pentru care organul fiscal competent a transmis o notificare in acest sens, se corecteaza prin depunerea unei noi declaratii corect completate.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) spera ca prin aceasta masura sa depisteze agentii economici care fac evaziune fiscala. “Avem o problema cu cei care fac evaziune fiscala. Tocmai de aceea este foarte important ca firmele sa depuna in termenul legal declaratia informativa 394 privind livrarile/prestarile ºi achizitiile efectuate pe teritoriul national. Astfel, vom avea o baza de date completa ºi nu vom mai merge la vanatoare cu un caine surd, mergem la sigur”, a declarat Daniel Chitoiu, presedintele ANAF, citat de ziarul Gandul.
In plus, organele fiscale vor verifica daca facturile declarate se regasesc si la firma care le-a emis sau le-a primit. Controale fiscale se vor face in urma incrucisarii informatiilor din lista de achizitii. “Astfel vom putea sa imperechem informatiile din lista de achizitii si sa selectam contribuabilii pentru control”, a declarat vicepresedintele ANAF, Bogdan Hutuca, pentru ziarul Gandul.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)