Legea nr. 109/2007 reglementeaza “cadrul juridic al reutilizarii documentelor aflate in posesia institutiilor publice pe care acestea din urma le-au creat in cadrul activitatii publice proprii si care pot fi ulterior utilizate in scopuri comerciale sau necomerciale”. Legea transpune in legislatia romana Directiva 2003/98/EC a Parlamentului European si a Consiliului privind reutilizarea informatiilor din sectorul public si urmareste imbunatatirea transparentei institutionale si stimularea concurentei loiale.
In sensul acestei legi, reutilizarea se refera la folosirea documentelor detinute de institutiile publice in scop comercial sau necomercial, de catre persoane fizice sau juridice. Documentul reprezinta orice continut informational, indiferent de forma sa (pe suport hartie, electronic, audio, video etc.). Nu intra sub incidenta legii documente precum: documentele asupra carora un tert detine drepturi de proprietate intelectuala, documentele a caror punere la dispozitie constituie o activitate care excede sferei serviciului public aferent institutiilor in cauza.
Reutilizarea in scop necomercial este libera. Reutilizarea in scop comercial se poate face numai cu acordul institutiei publice detinatoare a documentelor, pe baza unei solicitari in scris, solutionata in termen de 20 de zile lucratoare de la primirea acesteia. De asemenea, institutiile publice pot stabili taxe pentru reutilizarea in scop comercial a documentelor. Taxele pentru reutilizarea documentelor nu trebuie sa fie discriminatorii.
Conform art. 10 din Legea nr. 109/2007 “Reutilizarea documentelor trebuie sa fie libera pentru toti participantii potentiali de pe piata, chiar daca unul sau mai multi participanti au exploatat deja pe piata produse noi obtinute pe baza acestor documente. Pot face obiectul unei intelegeri privind acordarea unui drept de exclusivitate documentele a caror reutilizare este necesara pentru desfasurarea unui serviciu public.”
Dreptul de exclusivitate trebuie verificat o data la 3 ani pentru a vedea daca motivul acordarii acestuia mai exista, in caz contrar dreptul de exclusivitate inceteaza. Intelegerile privind acordarea unui drept de exclusivitate trebuie sa fie transparente si publice.
Directiva 2003/98/CE privind reutilizarea informatiilor din sectorul public nu inlatura reglementarile statelor membre referitoare la documentele din sectorul public, ci stabileste o serie de reguli privind reutilizarea acestora. Dintre aceste reguli trebuie mentionate: punerea la dispozitie a documentelor indiferent de format si de limba in care sunt redactate, eventualele taxe trebuie sa fie rezonabile, transparenta conditiilor de reutilizare, nediscriminarea.
Adoptata in noiembrie 2003, directiva urmareste:
- armonizarea minimala a legislatiilor statelor membre pentru a facilita reutilizarea transfrontaliera a informatiilor produse de institutiile publice, de catre persoanele de drept privat;
- stabilirea unui cadru general pentru reutilizarea documentelor din sectorul public, care sa garanteze conditii echitabile, proportionate si nescriminatorii;
- dezvoltarea mijloacelor moderne de acces la informatii.
Realizarea unui raport asupra impactului Directivei Parlamentului European si Consiliului este prevazut pentru anul 2008.
Comentarii articol (0)