Firmele romanesti privesc ingrijorate debutul lunii septembrie, cind vor fi nevoite sa foloseasca un cod bancar denumit IBAN, adaptat cerintelor europene. Ele vor trebui sa-si schimbe toate formularele fiscale, sa-si modifice programele contabile, sa afle rapid conturile partenerilor de afaceri si sa-i informeze pe acestia de propriul cont bancar schimbat. Analistii si oamenii de afaceri prevad un haos general in primele zile ale lunii septembrie deoarece considera ca multe firme nu au avut la dispozitie timpul necesar pentru a se adapta noilor coduri.
Firmele romanesti privesc ingrijorate debutul lunii septembrie, cind vor fi nevoite sa foloseasca un cod bancar denumit IBAN, adaptat cerintelor europene. Ele vor trebui sa-si schimbe toate formularele fiscale, sa-si modifice programele contabile, sa afle rapid conturile partenerilor de afaceri si sa-i informeze pe acestia de propriul cont bancar schimbat.
Analistii si oamenii de afaceri prevad un haos general in primele zile ale lunii septembrie deoarece considera ca multe firme nu au avut la dispozitie timpul necesar pentru a se adapta noilor coduri. Noul sistem de codificare a conturilor bancare va intra in vigoare pe 1 septembrie 2004 si are caracter obligatoriu. Firme si persoane fizice vor trebui sa afle din timp care le sint conturile, astfel incit sa-si informeze partenerii sau familia, mai cu seama daca asteapta bani din strainatate, precizeaza Corneliu Cojocaru, oficial al Bancii Comerciale Romane (BCR).
In urma cu sase luni, la finalul lunii februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a impus, prin publicarea in Monitorul Oficial a regulamentului 2/2004, obligativitatea modificarii simbolurilor conturilor deschise la banci, prin atribuirea unui cont unic, numit IBAN. Este vorba de trecerea tuturor conturilor bancare din Romania la formula standard internationala, IBAN fiind initialele Numarului de Cont Bancar International (International Bank Account Number).
Noul cod este o insiruire de 24 de caractere, cifre si litere, fiecare cu semnificatia sa. IBAN contine in structura sa si parte din vechiul cod bancar, ceea ce permite clientilor sa-l afle, de la bancile care au acest serviciu, prin pagini de Internet. Reprezentantii oamenilor de afaceri reproseaza BNR graba cu care se introduce schimbarea contului bancar, ce va avea ca rezultat, spun acestia, intirzieri frecvente ale platilor. Ei ar fi dorit ca BNR sa impuna o perioada in care cele doua conturi sa circule simultan, pentru a da timp firmelor sa se adapteze.
Vor fi bani blocati in banci“Pagubiti vor fi oamenii de afaceri din graba asta. Ca de obicei, BNR a luat o masura pripita, fara a se consulta cu reprezentantii asociatiilor oamenilor de afaceri si, mai ales, fara a acorda o perioada de acomodare. Astfel, ne asteptam la greseli de scriere a noului cod, de aici la blocaje, la bani care stau prin banci pentru ca nu stiu ce partener ori n-a stiut, ori a scris eronat noul tau cont bancar”, explica Mihai Ionescu, directorul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. “E o sfidare.
Trebuia sa discutam cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu BNR modalitatile practice de aplicare. Noi n-vem nimic impotriva acestei schimbari, mai ales ca este o adaptare la normele internationale. Foarte frumos, dar sa fim tratati cu respect, sa fim consultati, cum au facut-o in cazul regulamentului valutar, pe care l-am discutat doi ani si, iata, acum se aplica fara nici o problema. BNR a tratat cu aroganta comunitatea oamenilor de afaceri, clientela bancara, asa cum ne-au privit si in chestiunea cosului valutar”, a adaugat Ionescu. O asemenea schimbare de anvergura ar fi trebuit pregatita din timp, sustine analistul financiar Ovidiu Chiorean. Era necesara o perioada de citeva luni in care cele doua conturi, IBAN si cel vechi, sa functioneze in paralel.
www.evenimentulzilei.ro
Comentarii articol (0)