Va reamintim ca, incepand cu 1 septembrie 2004, conturile bancare din Romania vor avea, in mod obligatoriu, o structura standard, cunoscuta pe scurt sub numele IBAN. IBAN reprezinta un sir de caractere care identifica in mod unic la nivel international contul unui client la o institutie.
De la 1 septembrie, in sistemul bancar nu se mai pot folosi decat noile numere de cont in format IBAN. * Persoanele fizice care asteapta bani din strainatate risca sa nu-i mai primeasca daca folosesc conturile vechi * Firmele pot folosi actualele facturi, daca vor corecta numarul de cont.
De la inceputul lunii viitoare, transferurile de bani nu mai pot fi realizate decat folosind noua numerotatie a conturilor bancare.
Indiferent de banca unde au fost deschise, noile conturi vor avea acelasi format, care contine 24 de caractere.
Prin implementarea sistemului IBAN (International Bank Account Number), conturile deschise la bancile din Romania vor avea aceeasi forma cu cele deschise in orice banca europeana. Doua din caracterele care intra in componenta numarului de cont sunt cifre de verificare.
Astfel, atunci cand un client doreste sa transfere bani in alt cont, se verifica instantaneu daca a fost indicat un cont corect, fiind eliminat riscul ca banii sa se intoarca din drum pentru ca numarul de cont nu exista. Noua numerotatie a devenit obligatorie in urma unui regulament emis de BNR in februarie.
In ultimele cinci luni, toate bancile care activeaza in Romania au implementat noul sistem de numerotare a conturilor, sustin oficialii Comisiei de Supraveghere din cadrul Bancii Centrale. Avand in vedere faptul ca regulamentul BNR prevede ca de la 1 septembrie se va refuza executarea unor operatiuni folosind vechile numere de cont, cei care apeleaza la serviciile bancare trebuie sa fie informati de schimbarea numerelor conturilor. Sarcina a revenit bancilor care apeleaza la toate canalele de comunicare pentru a transmite clientilor noile conturi.
La BRD, conturile in format IBAN pot fi aflate deja de pe site-ul bancii, unde se introduce numarul de cont actual si se afiseaza cel in format IBAN sau de la orice ghiseu BRD. De asemenea, incepand cu 16 august, numerele de cont in format IBAN vor fi trimise clientilor odata cu extrasele de cont. Si la BancPost, noile conturi IBAN pot fi aflate de la sucursale. La BCR, noile conturi se pot afla de la agentii si de pe extrasele de cont.
Cei mai afectati de introducerea noilor numere de cont vor fi persoanele fizice care primesc bani in conturi din strainatate si firmele care sunt platite prin viramente bancare.
Noul sistem de numerotare a starnit confuzii in randul functionarilor bancari. Desi conturile IBAN vor intra in vigoare in mai putin de doua saptamani, la unele banci nu au fost instalate softurile noi. Multi nu stiu inca daca noua numerotare va functiona in paralel cu cea veche de la intai septembrie.
Asa ca, prevazatori, angajatii bancilor recomanda tuturor clientilor sa uite cat mai repede de vechile conturi. Asta pentru ca, daca nu se indica numarul de cont corect, adica in format IBAN, pana la ora actuala, cei care opereaza zilnic cu numere de cont nu pot baga mana in foc ca nu exista riscul ca banii sa nu fie virati. "Trebuie neaparat sa comunicati celor care va trimit bani noul numar de cont, altfel nu veti primi banii", spune un angajat al unei banci, responsabil de conturi curente pentru persoane fizice.
Si pentru firmele care primesc banii direct in conturile bancare lucrurile se vor complica de la 1 septembrie. Acestea trebuie sa comunice tuturor celor care le datoareaza bani noile conturi bancare. Mai mult, firmele sunt obligate prin Normele Metodologice ale Codului Fiscal sa treaca numarul de cont pe toate facturile care le emit.
La prevederile normelor fiscale se adauga si un act normativ conform caruia toate facturile in circulatie vor iesi din imprimerie continand deja elementele de identificare ale firmei. In perspectiva implementarii noilor conturi IBAN, datele problemei se schimba putin. Pe de-o parte, mai multe firme au comandat deja noile facturi personalizate cu vechiul numar de cont. Ceea ce inseamna ca acestea vor trebui sa comunice Imprimeriei Nationale sau furnizorilor noile conturi. Cei care folosesc deja facturile personalizate le vor putea utiliza in continuare daca vor corecta numarul de cont.
Pentru cei care au comandat deja noile formulare tipizate personalizate, dar acestea nu au fost tiparite inca, nu va fi nici o problema sa comunice Imprimeriei noul tip de cont. "Firmele trebuie insa sa comunice furnizorilor de tipizate noile conturi", spune Valentin Vagaon, director economic al Imprimeriei Nationale.
Insa oficialii Imprimeriei Nationale apreciaza ca introducerea conturilor IBAN va "omori" facturile mici, pe format A6. Acestea sunt prea mici pentru ca noul cont, de 24 de caractere la care se adauga 3 spatii sa intre pe factura. "Va exista o mica problema, deoarece noul format al conturilor contine 24 de caractere, ceea ce va face dificila tiparirea lor pe facturile de format A6", a declarat Valentin Vagaon.
Structura codului IBAN in Romania
RO xx yyyy zzzzzzzzzzzzzzzz
- primele 2 caractere - cod de tara (2 caractere alfabetice, majuscule) - pentru Romania este RO
- urmatoarele 2 caractere - caractere de verificare (numerice, de la 0 la 9)
- urmatoarele 4 caractere de identificare a institutiei (alfabetice, majuscule)reprezentand primele patru caractere ale codului BIC al institutiei
- 16 caractere care identifica in mod unic unitatea teritoriala a institutiei si contul clientului deschis la respectiva unitate teritoriala (alfanumerice, majuscule)
Surse:
- editia online a ziarului Adevarul
- Regulamentul privind utilizarea codurilor IBAN in Romania, care a fost publicat de Avocatnet.ro in articolul "
Conturi IBAN in Romania", din 9 august 2004.
Comentarii articol (1)