Va reamintim ca, incepand cu 1 septembrie 2004, conturile bancare din Romania vor avea, in mod obligatoriu, o structura standard, cunoscuta pe scurt sub numele IBAN. IBAN reprezinta un sir de caractere care identifica in mod unic la nivel international contul unui client la o institutie, cont utilizat pentru procesarea platilor in cadrul sistemelor de plati sau prin scheme de tip banci corespondent.
Pana la 1 septembrie codul IBAN va circula in paralel cu alte sisteme. Incepand cu data de 1 septembrie 2004 instructiunile de plata receptionate sau initiate de institutii, precum si instructiunile de plata transfrontaliera catre statele membre U. E., in euro sau orice moneda care a fost comunicata catre Comisia Europeana, vor contine codurile conturilor reprezentate in structura IBAN.
Cu alte cuvinte, orice plata realizata incepand cu 1 septembrie 2004 trebuie facuta catre un cont care are structura IBAN, altfel institutia bancara care face procesarea platii va refuza procesarea oricãrei instrucþiuni de platã care fie nu conþine codurile conturilor obligatoriu a fi menþionate în conformitate cu reglementãrile în vigoare, reprezentate în structurã IBAN.
Toate aceste reglementari sunt prevazute de Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 2 din 17/02/2004, privind utilizarea codurilor IBAN în România
publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 165 din 25/02/2004.
Regulament nr. 2 din 17/02/2004, privind utilizarea codurilor IBAN în România
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 165 din 25/02/2004
CAPITOLUL I
Dispoziþii generale
Art. 1. - În înþelesul prezentului regulament, termenii ºi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaþii:
1. cod IBAN (acronim pentru International Bank Account Number) înseamnã un ºir de caractere care identificã în mod unic la nivel internaþional contul unui client la o instituþie, cont utilizat pentru procesarea plãþilor în cadrul sistemelor de plãþi sau prin schemele de tip bãnci corespondent;
2. instituþie înseamnã oricare dintre urmãtoarele:
- instituþie de credit autorizatã de Banca Naþionalã a României;
- Trezoreria Statului;
- Banca Naþionalã a României;
3. generarea codurilor IBAN înseamnã procesul, desfãºurat o singurã datã, de creare a unui unic cod IBAN pentru un cont.
CAPITOLUL II
Generarea codurilor IBAN
Art. 2. - (1) Instituþiile vor genera ºi utiliza coduri IBAN, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, pentru conturile clienþilor acestora, utilizate în scopul efectuãrii de plãþi, în lei sau în orice altã monedã, prin sistemele de plãþi sau prin schemele de tip bãnci corespondent.
(2) În vederea efectuãrii de plãþi prin intermediul sistemelor de plãþi sau prin schemele de tip bãnci corespondent, instituþiile vor notifica clienþilor lor codurile IBAN atribuite în conformitate cu prevederile prezentului regulament, acestea urmând sã fie menþionate în extrasele de cont ºi în toate celelalte rapoarte referitoare la conturile respective, emise de instituþii clienþilor.
(3) Fiecare instituþie este responsabilã pentru generarea corectã a codurilor IBAN corespunzãtoare conturilor clienþilor sãi ºi pentru transmiterea acestora cãtre clienþi.
(4) Banca Naþionalã a României este exceptatã de la obligativitatea generãrii, utilizãrii ºi notificãrii codurilor IBAN pentru conturile clienþilor sãi, instituþii de credit ºi Trezoreria Statului, prevãzutã la alin. (1) ºi (2).
Art. 3. - În cadrul lanþului de procesare al instrucþiunii de platã codul IBAN va fi transmis în totalitate între instituþiile intermediare, cel puþin pânã la punctul de intrare în þara în care este localizat beneficiarul plãþii.
CAPITOLUL III
Structura codului IBAN
Art. 4. - Structura codurilor IBAN atribuite în România de instituþii conturilor clienþilor lor este prezentatã în anexa nr. 1 ºi constã într-un ºir de 24 caractere alfanumerice care, considerate de la stânga la dreapta, au urmãtoarea semnificaþie:
2 caractere alfabetice - Codul de þarã al României (respectiv RO)
2 caractere numerice - Caractere de verificare a codului IBAN
4 caractere alfabetice - Caractere care identificã în mod unic instituþia, respectiv primele patru caractere ale codului BIC atribuit instituþiei (acronim pentru Bank Identifier Code)
16 caractere alfanumerice - Caractere care identificã în mod unic unitatea teritorialã a instituþiei ºi contul clientului de la respectiva unitate teritorialã
Art. 5. - (1) Caracterele utilizate în structura codurilor IBAN pot fi numai litere majuscule ale alfabetului latin (de la A la Z) ºi cifre arabe (de la 0 la 9).
(2) În format electronic codul IBAN nu va conþine caractere de separare sau spaþii.
(3) Reprezentarea pe suport hârtie a unui cod IBAN este similarã celei în format electronic, cu excepþia faptului cã ºirul de caractere ale codului prezentat pe suport hârtie se va împãrþi în grupuri de 4 caractere, despãrþite printr-un spaþiu.
Art. 6. - Caracterele de verificare a codului IBAN se calculeazã utilizând algoritmul MOD 97-10, prezentat în detaliu în anexa nr. 2.
Art. 7. - (1) Modalitatea de identificare în mod unic la nivelul instituþiei, prin intermediul ultimelor 16 caractere din codul IBAN, a unitãþii teritoriale a instituþiei ºi a contului clientului de la unitatea teritorialã respectivã se stabileºte de cãtre respectiva instituþie ºi se comunicã Direcþiei supraveghere din cadrul Bãncii Naþionale a României ºi administratorilor sistemelor de plãþi la care participã instituþia respectivã, împreunã cu lista codurilor de identificare a unitãþilor teritoriale.
(2) În cazul caselor centrale ale cooperativelor de credit setul de caractere de identificare a unitãþii teritoriale ºi a contului clientului de la unitatea teritorialã respectivã, prevãzut în codul IBAN, va identifica atât sediul secundar al casei centrale a cooperativelor de credit, cât ºi cooperativa de credit afiliatã casei centrale respective la care este deschis respectivul cont.
(3) Ori de câte ori informaþiile prevãzute la alin. (1) sunt modificate, instituþia are obligaþia sã informeze despre respectivele modificãri, cu minimum o zi bancarã înainte de aplicarea acestora, atât Direcþia supraveghere din cadrul Bãncii Naþionale a României, cât ºi administratorii sistemelor de plãþi la care instituþia respectivã participã.
CAPITOLUL IV
Validarea codurilor IBAN
Art. 8. - Orice instituþie care, în vederea procesãrii instrucþiunilor de platã, preia coduri IBAN transmise în format electronic de clienþi sau transformã coduri IBAN reprezentate pe suport hârtie în format electronic are obligaþia sã valideze codurile IBAN ale tuturor conturilor menþionate în instrucþiunile de platã pe care le proceseazã, utilizând metoda de validare prezentatã în anexa nr. 3.
Art. 9. - În cazul în care în urma validãrii se constatã cã un cod IBAN nu este corect, instituþia va refuza procesarea respectivei instrucþiuni de platã, cu respectarea reglementãrilor aplicabile în vigoare.
CAPITOLUL V
Dispoziþii tranzitorii ºi finale
Art. 10. - (1) Începând cu data de 1 septembrie 2004, instrucþiunile de platã recepþionate, respectiv iniþiate de instituþii, vor conþine codurile conturilor obligatoriu a fi menþionate în conformitate cu reglementãrile în vigoare, reprezentate exclusiv în structurã IBAN, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
(2) Începând cu data menþionatã la alin. (1), instrucþiunile de platã transfrontalierã în euro sau în orice altã monedã care a fost notificatã Comisiei Europene, iniþiate cãtre statele membre ale Spaþiului Economic European, vor conþine codurile conturilor beneficiarilor reprezentate exclusiv în structurã IBAN.
Art. 11. - Instituþiile vor accepta, pânã la data de 1 septembrie 2004, instrucþiuni de platã care au menþionate atât conturi codificate în sistem IBAN, cât ºi conturi codificate în alt sistem.
Art. 12. - Începând cu data de 1 septembrie 2004, instituþiile care primesc de la clienþi instrucþiuni de platã vor refuza procesarea oricãrei instrucþiuni de platã care fie nu conþine codurile conturilor obligatoriu a fi menþionate în conformitate cu reglementãrile în vigoare, reprezentate în structurã IBAN, fie nu au fost validate prin metoda prezentatã în anexa nr. 3.
Art. 13. - În toate instrucþiunile de platã, alãturi de codurile IBAN necesare vor fi menþionate ºi codurile BIC.
Art. 14. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul regulament.
Art. 15. - Prezentul regulament va intra în vigoare la 3 zile de la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ANEXA Nr. 1
STRUCTURA
codurilor IBAN atribuite în România
RO | - codul de þarã (2 caractere alfabetice, majuscule) - pentru România este RO.
XX│- 2 caractere de verificare (numerice, de la 0 la 9)
yyyy | - 4 caractere de identificare a instituþiei (alfabetice, majuscule), reprezentând primele patru caractere ale codului BIC al instituþiei
ZZZZZZZZZZZZZZZZ - 16 caractere care identificã în mod unic unitatea teritorialã a instituþiei ºi contul clientului deschis la respectiva unitate teritorialã (alfanumerice, majuscule)
Comentarii articol (0)