Banca Transilvania a primit aprobarea BNR pentru aplicarea noilor norme de creditare, conform carora gradul de indatorare a persoanelor fizice imprumutate de banca poate sa ajunga la un maxim de 70%, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.
Noile norme au in vedere atat creditele imobiliare/ipotecare, cat si creditele de consum: creditele pentru nevoi personale, creditele auto, creditele pe card etc. si vor intra in vigoare incepand cu 15 august a.c., urmand ca pana atunci sa fie aliniate platformele existente la noile conditii si sa fie asigurat suportul integral din partea specialistilor bancii, pentru clienti.
Gradul de indatorare, care poate fi cuprins intre 45% si 70%, va fi stabilit pe baza unei matrici care are la baza doua criterii: primul are in vedere categoria in care se incadreaza clientul, rezultata prin aplicarea unui sistem de scoring adoptat de banca, precum si de istoricul de plata al solicitantului de credit (conform datelor din Biroul de Credit, CRB), al doilea criteriu luand in calcul veniturile pe familie. Referindu-se la aceste criterii, Gabriela Nistor – Director Retail Banking – precizeaza: “Strategia noastra a urmarit ca prin aplicarea noilor norme sa nu dezavantajam clientii cu venituri mici. Mai mult, am urmarit ca persoanele cu venituri medii si mari sa beneficieze de un acces semnificativ relaxat la credit”.
Astfel, o familie ai carei membri au venituri la nivelul salariului mediu pe economie, pot obtine credite cu 20% pana 40% mai mari, in functie de tipul creditului. De exemplu, pentru un credit imobiliar pe 30 ani, cu dobanda de 6,5%, o familie cu venituri nete totale de 1.900 RON poate beneficia de un credit in valoare de 95.000 RON, fata de 78.800 RON cat putea accesa pana acum. In cazul unui credit de nevoi personale cu garantie imobiliara, pentru acelasi nivel de venituri, cresterea este si mai mare: 22.000 RON in plus. Pe masura cresterii veniturilor, impactul este si mai puternic, astfel incat la venituri pe familie de peste 2.000 EUR suma accesata se poate chiar dubla fata de conditiile de pana acum.
Cheltuielile minime de subzistenta luate in calcul conform noilor norme sunt de 245 RON/membru de familie, pentru primii trei membri ai familiei, iar incepand cu a patra persoana se considera 150 RON/membru de familie.
Un alt avantaj pentru clientii Bancii Transilvania este faptul ca, in cazul creditelor imobiliare/ipotecare, avansul standard coboara de la 25% la 15%. Banca are in pregatire si produse la care avansul va fi 0, pentru care costurile vor fi, desigur, sensibil mai mari, diferentierea fata de concurenta urmand a fi evidenta prin reducerea cerintelor de acoperire cu garantii la doar 100% din valoarea creditului si, in plus, nu va fi nevoie de o garantie imobiliara suplimentara.
“Avem deja semne de la clientii nostri ca relaxarea creditelor BT va avea un impact puternic in cresterea volumelor de credite pentru persoanele fizice. De asemenea, pregatim si o relansare a tuturor produselor de creditare destinate segmentului retail si suntem increzatori ca si cota de piata se va mentine in trendul crescator de pana acum” precizeaza Robert Rekkers – Director General, Banca Transilvania.
Banca Transilvania, în cei 13 ani de activitate, a devenit o instituþie financiarã cu reprezentare naþionalã, având în prezent 394 de unitãþi ºi peste 5.200 de angajaþi. Banca Transilvania se aflã în topul primelor 5 bãnci din România, în funcþie de active, având o cotã de piaþã de 5%. Este prima instituþie bancarã din România cotatã la Bursa de Valori Bucureºti (BVB), în anul 1997. Activitatea Bãncii Transilvania este organizatã pe trei linii principale de afaceri – persoane fizice, IMM ºi companii mari – pentru care banca are produse ºi servicii specifice, precum ºi un personal dedicat.
Comentarii articol (0)