de Costi Dobrea
Oficialii Bãncii Naþionale au afirmat, la sfârºitul sãptãmânii trecute, cã vor renunþa la restricþia privind limitarea gradului de îndatorare a populaþiei ºi impunerea unui avans minim de 25% pentru împrumuturile ipotecare.
Banca centralã nu va mai impune instituþiilor de credit sã limiteze rata lunarã la 35% din veniturile clientului, în cazul creditelor imobiliare ºi 30% în cazul celor de consum, respectiv 40% plafonul general pentru toate creditele adunate. "Va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centralã la instituþiile de credit, decizia BNR având o legãturã directã cu intrarea României în Uniunea Europeanã", a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de NewsIn.
Dar în ciuda eliminãrii restricþiilor BNR, oficialii instituþiilor de credit spun cã vor rãmâne prudenþi. Preºedintele HVB Þiriac, Dan Pascariu, a declarat, citat de Mediafax, cã bãncile de top vor acþiona cu multã prudenþã, deºi concurenþa va fi intensã. "Rãmâne de vãzut, dar nu trebuie neglijat cã pe piaþa imobiliarã s-ar putea produce ºi o prãbuºire a preþurilor", subliniazã Pascariu. Totodatã, Eugen Rãdulescu, preºedintele CEC, considerã cã avansul ar putea sã scadã, iar gradul de îndatorare sã creascã, însã miºcãrile nu vor fi abrupte. "Mi se pare caraghios ca un client care are un venit de 2.000 de euro sã aibã o ratã de numai 35% din venit. Clientul poate sã aibã o ratã mai mare fãrã sã punã în pericol banca sau pe el", a explicat Rãdulescu.
În plus, Ionuþ Dumitru, economistul-ºef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru Adevãrul cã relaxarea condiþiilor impuse de Banca Naþionalã nu vor face o prea mare diferenþã în piaþa creditelor. "Chiar dacã ar fi eliminat de tot gradul de îndatorare, bãncile cu acþionari strãini, cu politici bune de risc, nu se vor avânta sã acorde credite cu rata de 100% din venit", subliniazã economistul-ºef al Raiffeisen Bank.
Eliminarea restricþiilor nu este lipsitã de riscuri
Relaxarea creditãrii ar putea fi modalitatea prin care unele instituþii de credit îºi vor majora cota de piaþã. În prima parte a acestei luni, Patrick Gelin, preºedintele BRD-GSG, spunea cã, în cadrul Societe Generale, existã principiul conform cãruia o bancã de retail poate fi profitabilã dacã are o cotã de piaþã mai mare de 5%. Iar la sfârºitul anului trecut, numai patru bãnci treceau de acest prag, iar alte ºase instituþii aveau o cotã ce varia între 3% ºi 4,7%. De aceea, Dragoº Cabat, vicepreºedintele Asociaþiei CFA România, considerã cã noua normã a BNR implicã riscuri foarte mari. "Desigur, mãsura este în linie cu normele Basel II. Adicã se transferã responsabilitatea de la banca centralã la instituþiile de credit. Dar în condiþiile în care unele bãnci þintesc sã aibã cât mai mulþi clienþi, este posibil sã treacã pe al doilea plan considerentele de prudenþialitate", subliniazã Cabat. Astfel, în aceastã sãptãmânã, BNR va publica noua normã, urmând ca bãncile comerciale sã vinã cu anunþuri privind modificãrile aduse condiþiilor de creditare.
www.adevarul.ro
Comentarii articol (0)