În primul trimestru, economiile în afara þãrii ale rezidenþilor au crescut cu 35% faþã de perioadã similarã din 2005.
Dobânzile mici la depozitele la termen ºi alternativele reduse de economisire îi împiedicã pe români sã punã un ban de-o parte. Prezent la seminarul "Retail banking", organizat de Finmedia, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmãrescu, a subliniat faptul cã, în ciuda unei creºteri de 6,7% a depozitelor populaþiei, economisirea a fost în 2005 la un nivel extrem de redus.
"Românii nu au prea multe opþiuni sã-ºi plaseze economiile. Cred cã avem nevoie ºi de alte instrumente în afarã de sectorul bancar. Neexistând nici o presiune din altã parte, sistemul bancar este singur în piaþã", a precizat Dijmãrescu. El a atras atenþia ºi asupra faptului cã, fiind singurul actor din piaþã, bãncile comerciale ºi-au permis sã coboare dobânzile la depozite. "În plus, existã o neconcordanþã între termenele la depozite ºi cele la credite. Am observat chiar cã unii bancheri au desfiinþat ºi depozitele cu maturitate la doi ani", a explicat viceguvernatorul BNR. În replicã, preºedintele CEC, Eugen Rãdulescu, a spus cã ºi populaþia are partea ei de vinã. "Eliminarea instrumentelor de economisire pe termen lung a venit ºi în urma lipsei cererii. De exemplu, noi am avut astfel de depozite pe 2 ani, dar nu le-a cerut nimeni", a declarat Rãdulescu.
Viceguvernatorul BNR a mai precizat cã, în ultima perioadã, o mare parte din economii au mers în strãinãtate. "Bãncile ar trebui sã adopte mãsuri mai active pentru încurajarea economisirii, în condiþiile în care o parte din ce în ce mai mare a economiilor este plasatã în strãinãtate", a declarat viceguvernatorul Dijmãrescu. "Economiile rezidenþilor în afara þãrii au ajuns la 850 milioane de euro în primul trimestru din 2006, în creºtere cu 35% faþã de perioada similarã a anului trecut. Acest lucru s-a întâmplat pentru cã investitorii au avut la dispoziþie instrumente mult mai atractive în afara þãrii", a explicat Dijmãrescu.
Bancherii s-au referit în continuare la problemele ridicate de legea datoriei publice. Dijmãrescu a apreciat cã este nevoie de o revizuire a acestei legi, întrucât în prezent Trezoreria nu poate emite titluri de stat dacã înregistreazã excedent. Preºedintele CEC apreciazã cã, în present, în România nu putem vorbi de o datorie publicã. "În mod normal, aºa cum se întâmplã ºi în strãinãtate , bãncile îºi plaseazã resursele întâi în titluri guvernamentale ºi apoi în credite sau la Banca Centralã", a explicat Rãdulescu.
Comentarii articol (0)