Perioada în care bãncile comerciale îºi selectau clienþii ºi acordau credite punând condiþii greu de îndeplinit pare sã se fi încheiat. În plus, pretenþiile potenþialilor beneficiari au crescut ºi s-au diversificat, observã bancherii.
Cu toate acestea, sistemul bancar românesc "este încã departe de client", a afirmat preºedintele Comisiei de buget-finanþe ºi bãnci din Senat, Varujan Vosganian, în deschiderea unei conferinþe organizate de FinMedia. Parlamentarul a semnalat cã bãncile nu mai au suficiente instrumente de depozite pe termen lung. "Cred cã vom asista la o atitudine mai prietenoasã a bãncilor faþã de clienþi, în contextul creºterii concurenþei", a adãugat Vosganian.
Banii din seifurile creditorilor pot genera inflaþie
Economistul-ºef al Bãncii Naþionale, Valentin Lazea, a prezentat principalele constrângeri care acþioneazã asupra sistemului bancar: inflaþia ºi deficitul de cont curent. "Ritmurile actuale de creºtere a creditului pentru populaþie par incompatibile cu obiectivele de dezinflaþie asumate de BNR ºi de guvern", a spus Lazea.
El a arãtat cã astfel de ritmuri înalte "duc la o creºtere prea rapidã a masei monetare care, dacã nu i se compenseazã cu o scãdere rapidã a vitezei de rotaþie, se traduce în inflaþie". În consecinþã, Valentin Lazea recomandã bãncilor comerciale "sã adopte planuri de creditare mai moderate ºi sã comunice bãncilor-mamã riscurile macroeconomice pe care le implicã un ritm de creºtere excesiv.
Tendinþe 2007
Preºedintele CEC, Eugen Rãdulescu, a identificat câteva tendinþe în evoluþia sistemului bancar pentru urmãtorii ani, pe care le consemnãm în continuare:
* Creditele de retail vor creºte mai mult decât cele destinate firmelor;
* Creºterea creditelor ipotecare ºi imobiliare va fi mai accentuatã decât a celorlalte categorii de împrumuturi;
* Creditele pentru nevoi personale vor fi înlocuite de credit-carduri ºi de facilitãþile "overdraft";
* Creditele în lei vor fi mai cãutate decât cele în valutã;
* Marja de dobândã dintre credite ºi depozite va scãdea continuu;
* Bãncile vor fi preocupate din ce în ce mai intens de costurile proprii;
* Va creºte ponderea angajaþilor din front-office-urile bãncilor, faþã de cei din back-office;
* Interesul bãncilor pentru localitãþile mai mici va fi din ce în ce mai mare, se vor deschide unitãþi locale mici, iar marilor sedii li se vor gãsi alte utilizãri.
În prezent, în România, o unitate bancarã deserveºte 8.000 de persoane, în timp ce în þãri precum Spania o unitate bancarã deserveºte 1.000 de persoane. În mediul rural, o unitate bancarã deserveºte circa 100.000 de persoane. Gradul de intermediere financiarã este de 23%-25% din PIB, de patru ori mai mic decât în þãrile Uniunii Europene.
Comentarii articol (0)