La sfârºitul perioadei de încredinþare în vederea adopþiei, responsabilul de caz împreunã cu psihologul întocmesc un raport final referitor la evoluþia relaþiilor dintre copil ºi persoana sau familia adoptatoare care se transmite instanþei judecãtoreºti competente sã încuviinþeze adopþia.
În procesul de armonizare legislativã ºi de aderare a României la Uniunea Europeanã, prevederile Convenþiei asupra protecþiei copiilor ºi cooperãrii în materia adopþiei internaþionale, încheiatã la Haga la 29 mai 1993 ºi ratificatã de România prin Legea nr. 84/1994 sunt transpuse în legislaþia naþionalã ºi prin aprobarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopþiei.
Normele metodologice de aplicare a Legii regimului juridic al adopþiei, aprobate prin Hotãrârea adoptatã de Executiv sunt structurate în 7 capitole care se referã la:
· procedura de evaluare/reevaluare în vederea obþinerii atestatului de persoana sau familie aptã sã adopte (Cap I);
· demersurile pe care Direcþia Generalã de Asistenþa Socialã ºi Protecþia Copilului este obligatã sã le realizeze pentru stabilirea adopþiei interne ca finalitate a planului individualizat de protecþie (Cap II);
· stabilirea compatibilitãþii între copil ºi persoana/familia adoptatoare cãreia urmeazã sã îi fie încredinþat copilul în vederea adopþiei (Cap III);
· întocmirea rapoartelor pe perioada încredinþãrii copilului în vederea adopþiei ºi a rapoartelor post-adopþie (Cap IV);
· atestarea de cãtre Oficiul român pentru adopþii a existenþei în þara strãinã a garanþiilor ºi normelor echivalente acelora existente în cazul unei adopþii naþionale (Cap V);
· eliberarea certificatului care atestã cã adopþia internaþionalã este conformã cu normele impuse de Convenþia de la Haga (Cap VI);
· procedura de întocmire ºi organizare la nivel naþional a evidenþei în materia adopþiei (Registrul Naþional pentru Adopþii) (Cap VII).
De asemenea, sunt aprobate structura cadru a rapoartelor ce se întocmesc potrivit acestor norme pe perioada încredinþãrii copilului în vederea adopþiei ºi pe perioada de urmãrire post adopþie, precum ºi conþinutul ºi forma certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale încuviinþate de instanþa judecãtoreascã românã cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga
Normele metodologice prevãd cã procesul de evaluare al persoanei sau familiei adoptatoare cuprinde evaluarea din punct de vedere social, evaluarea psihologicã ºi pregãtirea pentru asumarea în cunoºtinþã de cauzã a rolului de pãrinte.
Pentru a se asigura cã prin adopþie vor fi respectate drepturile copilului, actul normativ dispune cã procesul de evaluare a persoanei/familiei adoptatoare se structureazã pe întâlniri ºi discuþii cu persoana, respectiv cu cuplul conjugal cât ºi pe întâlniri individuale cu membrii familiei adoptatoare ºi alte persoane a cãror contactare este consideratã utilã. Numãrul minim al întâlnirilor este de 6, numãrul maxim fiind stabilit de responsabilul de caz împreunã cu psihologul din cadrul serviciului de adopþie în funcþie de disponibilitatea persoanei/familiei adoptatoare pe perioada procesului de evaluare.
Evaluarea psihologicã cuprinde observaþia, interviul, chestionare ºi aplicarea unei baterii de teste cu scopul determinãrii profilului psihologic al persoanei/familiei adoptatoare.
În Normele metodologice se precizeazã cã pentru fiecare copil pentru care s-a stabilit în condiþiile legii o mãsurã de protecþie specialã, Direcþia este obligatã sã verifice trimestrial împrejurãrile care au stat la baza stabilirii acesteia ºi sã procedeze la revizuirea planului individual de protecþie. Astfel, se desemneazã un manager de caz care realizeazã demersurile necesare pentru stabilirea adopþiei interne ca finalitate a planului individualizat de protecþie, iar aceste demersuri trebuie sã vizeze reintegrarea copilului în familie sau integrarea copilului în familia extinsã.
De asemenea se reglementeazã procesul de stabilire a compatibilitãþii între copil ºi persoana sau familia adoptatoare, care constã în identificarea ºi selectarea celei mai potrivite persoane sau familii care sã rãspundã nevoilor copilului pentru care instanþa judecãtoreascã a încuviinþat deschiderea procedurii adopþiei interne.
Procedura de selectare a persoanei/familiei adoptatoare se realizeazã pe baza unei potriviri teoretice, care constã în analiza ºi luarea în considerare a tuturor informaþiilor referitoare la copil, la familia lui naturalã ºi la persoana/familia adoptatoare. Pentru a se stabili compatibilitatea între copil ºi persoana/familia adoptatoare selectatã ca urmare a potrivirii teoretice, se realizeazã potrivirea practicã, care presupune informarea copilului, a persoanei/familiei care a fost selecþionatã, a altor persoane de referinþã pentru copil, precum ºi în pregãtirea pãrþilor implicate în vederea acomodãrii copilului cu persoana/familia adoptatoare.
Pentru a se asigura respectarea interesului superior al copilului, a dreptului sãu de a creºte ºi se dezvolta într-un mediu familial, a fost necesar sã se prevadã cã pe întreaga perioadã în care copilul este încredinþat în vederea adopþiei, direcþia în a cãrui razã teritorialã domiciliazã persoana/familia adoptatoare are obligaþia de a urmãri evoluþia acestuia, întocmind în acest sens rapoarte bilunare. Rapoartele conþin constatãrile rezultate ca urmare a evaluãrii relaþiilor dintre copil ºi familie în urma vizitelor efectuate de cãtre responsabilul de caz din cadrul serviciului de adopþie împreunã cu un psiholog precum ºi propuneri vizând menþinerea sau revocarea încredinþãrii în vederea adopþiei.
La sfârºitul perioadei de încredinþare în vederea adopþiei, responsabilul de caz împreunã cu psihologul întocmesc un raport final referitor la evoluþia relaþiilor dintre copil ºi persoana sau familia adoptatoare care se transmite instanþei judecãtoreºti competente sã încuviinþeze adopþia.
Monitorizarea adopþiei este realizatã, pe perioada prevãzutã de lege, ºi dupã ce instanþã judecãtoreascã a încuviinþat adopþia prin hotãrâre rãmasã irevocabilã. Aceastã monitorizare se realizeazã de cãtre Direcþia de la domiciliul copilului, prin intermediul serviciului de adopþie – compartimentul post-adopþie. Responsabilul de caz ºi psihologul au obligaþia de a întocmi rapoarte trimestriale care consemneazã evoluþia copilului adoptat ºi a relaþiilor dintre acesta ºi pãrinþii adoptatori. La sfârºitul perioadei obligatorii prevãzute de lege pentru realizarea urmãririi adopþiei se întocmeºte un referat pentru închiderea cazului.
În cazul adopþiei internaþionale, pentru întocmirea documentului care atestã faptul cã adoptatul va beneficia în þarã strãinã de garanþiile ºi normele echivalente acelora existente în cazul adopþiei naþionale, Oficiul Român pentru Adopþii solicitã autoritãþii centrale strãine sau organizaþiei acreditate de cãtre statul strãin ºi autorizate de Oficiu, ca odatã cu transmiterea încuviinþãrii continuãrii procedurii de adopþie internaþionalã sã îi furnizeze ºi informaþii privind dreptul intern în materia adopþiei ºi a dreptului familiei.
În baza informaþiilor primite, Oficiul întocmeºte un raport care conþine prezentarea succintã a datelor obþinute precum ºi concluziile Oficiului cu privire la existenþa garanþiilor cã adoptatul va beneficia în þara strãinã de norme echivalente acelora existente în cazul unei adopþii naþionale. Acest raport se transmite instanþei judecãtoreºti odatã cu transmiterea cererii de încuviinþare a adopþiei internaþionale.
Eliberarea certificatului care atestã cã adopþia internaþionalã este conformã cu normele impuse de Convenþia de la Haga este competenþa Oficiului Român pentru Adopþii. Acest certificat este un înscris autentic. Dupã întocmirea certificatului, se face menþiune cu privire la aceasta conformitate ºi în Registrul Naþional pentru Adopþii. Totodatã, se prevede cã registrul conþine datele referitoare la adoptatorul sau familia adoptatoare, românã sau strãinã, precum ºi cele referitoare la copiii pentru care a fost pronunþatã o hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã de încuviinþare a deschiderii procedurii adopþiei interne, de încredinþare în vederea adopþiei, de încuviinþare a adopþiei, sau de declarare a nulitãþii acesteia. În registru, se opereazã ºi menþiunile privind transmiterea rapoartelor post-adopþie întocmite pentru copiii care au fost adoptaþi conform procedurii adopþiei internaþionale, precum ºi cele vizând eliberarea certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga.
Hotãrârea intrã în vigoare la 1 ianuarie 2005.
Comentarii articol (0)