Acest procedeu de extindere a retelei de franciza are avantaje si dezavantaje, atat pentru francizor, cat si pentru intreprinzatorul independent care renunta la libertatea sa pentru a se integra si supune regulilor unui sistem de franciza. Daca in articolul anterior am aratat cam care ar fi aceste avantaje, in continuare voi araaa dezavantajele transformarii in unitate francizata a unei afaceri particulare.
Dezavantajele conversiei la franciza, pentru francizor
Acestea sunt in legatura cu persoana noului francizat si, mai ales, cu experienta anterioara a acestuia in domeniul respectiv. Daca aceasta experienta poate conduce la reducerea gradului de pregatire a noului francizat, deci economie de timp si de resurse, reversul medaliei este ca aceeasi experienta poate sta in calea dezvoltarii unor relatii armonioase francizor-francizat. Avand deja experienta, noul francizat are propriile opinii referitoare la domeniul sau de activitate .si modalitati – reflexe - de a realiza operatiunile necesare pentru derularea afacerilor. Aceste opinii si reflexe pot coincide cu principiile si cele stipulate in Manualele Operationale ale respectivului sistem de franciza si atunci este un caz fericit. Insa, ce se intampla daca ceea ce stie noul francizat nu coincide cu modul in care francizorul doreste sa fie condusa unitatea francizata?
Francizatii “clasici”, care pornesc de la zero, vor face ceea ce li se spune fara sa obiecteze. Dar cum ii va spune francizorul ca greseste unui om care a avut succes in domeniu si care considera ca el stie cel mai bine cum sa procedeze? Astfel, pentru a-i face pe intreprinzatorii independenti care s-au alaturat sistemului sa urmeze prevederile Manualului Operational, este nevoie de multa munca de convingere, de efort si de timp.
Un alt dezavantaj il reprezinta faptul ca intreprinzatorii “convertiti” la franciza se pot dovedi a fi mai greu de controlat decat francizatii “clasici”. Iar cand cei mai buni astfel de intreprinzatori au deja succes in afaceri, sunt mai greu de “convertit”; in schimb ce acei intreprinzatori mai putin dezirabili in sistemul de franciza, ale caror afaceri nu inregistreaza succes, doresc foarte mult sa aiba oportunitatea unei astfel de conversii.
Dezavantajele conversiei la franciza, pentru intreprinzatorul independent
Dezavantajele francizarii, pentru un operator independent, sunt legate in principal de taxele care trebuie platite francizorului (taxa de intrare in sistem, redevente, etc) si flexibilitatea operatiunilor. Inainte de a se alatura sistemului de franciza, intreprinzatorul nu platea aceste taxe. Pentru el sau ea, acestea reprezinta cheltuieli in plus, de aceea veniturile pe care le va obtine ca francizat vor trebui sa acopere si aceste cheltuieli si sa-i aduca si profituri, altfel conversia aceasta nu mai este in interesul sau.
Pe de alta parte, sistemul de franciza are multe reguli referitoare la operarea afacerii, astfel ca noul francizat nu va mai putea conduce afacerea asa cum crede el de cuviinta. De aceea, el sau ea va trebui sa se asigure ca nu il/o deranjeaza sa renunte la libertatea de operator independent si sa urmeze regulile si indicatiile impuse de francizor.
Mai mult, conform contractului de franciza, noul francizat trebuie sa ramana in sistem pentru o anumita perioada de timp (de obicei de la 5 ani in sus) si, de asemenea, adesea, sa semneze un acord de ne-concurenta, in cazul in care, dupa expirarea termenului din contract, nu doreste reinoirea contractului de fraciza.
Ca in multe alte lucruri din viata, si aici comunicarea deschisa joaca un rol crucial pentru evitarea problemelor ulterioare ce pot aparea, intre francizor si fostul operator independent si, respectiv, pentru unul dinre acestia doi. Cand unui intreprinzator ii este facuta o oferta de alaturare a afacerii sale la o retea de franciza, el sau ea trebuie sa se asigure ca intelege exact ce presupune aceasta, in materie de beneficii si costuri, dar si in ce portiuni ale afacerii urmeaza sa faca schimbari pentru a se adapta francizei respective. De cealalta parte, francizorul ar trebui sa se informeze complet si corect cu privire la afacerea pe care intentioneaza sa o includa in sistemul sau de franciza, facand o lista cu schimbarile care trebuie operate asupra afacerii, dar si cu beneficiile pe care operatorul le va avea in urma conversiei. Astfel se vor elimina confuziile privind ce se cere intreprinzatorului independent, in timpul procesului de conversie. Iar in cazul in care, in urma acestor informatii, se descopera ca e mai bine sa nu se faca aceasta conversie, decizia de renuntare la aceasta poate fi in beneficiul ambelor parti. Dupa semnarea documentelor de francizare va fi mai costisitor atat pentru francizat, ca sa iasa din sistem si sa-si recupereze afacerea si numele, cat si pentru francizor, care a pierdut timp si bani cu aducerea in sistem a noului francizat si care, eventual, va mai avea de a face si cu procese la tribunal, in incercarea fostului francizat de a-si recupera afacerea. Dupa cum spune si o vorba veche, mai bine sa previi decat sa incerci sa vindeci.
Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati www.fbb.ro
Corina Driga, franchise consultant, IMO Franchising Group
contact@fbb.ro
Comentarii articol (0)