Procedura contencioasa reglementata de Codul de Procedura Fiscala este asemanatoare cu cea reglementata de Codul de Procedura Civila, facand exceptie doar imposibilitatea suspendarii executarii silite prin plata unei cautiuni, fara citarea partilor, in baza art. 403 alin. 4 c.proc. civ.
Cu toate acestea, Codul de Procedura Fiscala este lacunar in ceea ce priveste procedura de urmat in cazul unei contestatii la titlu, astfel ca, in cazul in care debitorul-contribuabil doreste sa faca contestatie la titlu pentru a se lamuri continutul acestuia, se pune problema procedurii de urmat.
In lipsa unor prevederi speciale reglementate de Codul de procedura Fiscala, va urma sa se aplice procedura reglementata de Codul de Procedura Civila in materia contestatiilor la titlu. In mod cert aceasta este o mare lacuna a Codului de Procedura Fiscala, deoarece legiuitorul trebuia sa acorde o deosebita atentie procedurii executarii silite, si sa reglementeze in mod exhaustiv aceasta procedura .
De la aceasta eroare legislativa, in practica judiciara existe numeroase probleme juridice ridicate in fata instantelor de judecata, care sunt nevoite sa interpreteze si sa aleaga dintre procedurile de urmat si termenele de prescriptie diferite reglementate de cele doua Coduri amintite mai sus.
Concluzionam prin a ne arata punctul nostru de vedere in ceea ce priveste contestatia la titlu, aratand ca instantele ar trebui sa faca aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Civila care prevede termene diferite fata de Codul de Procedura Fiscala , urmand sa aplice prevederile acestuia din urma numai in cazul contestatiilor la executare.
Autor: Av. Andra Mogos - CABINET DE AVOCATURA" ANDRA MOGOS"
Comentarii articol (0)