În fiscal, se poate face contestație împotriva oricărui act de executare făcut cu încălcarea prevederilor Codului de procedură fiscală de către organele de executare (fiscale!). Iar, în civil, se poate face contestație împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum și împotriva oricărui act de executare, potrivit Codului de procedură civilă.
Dacă se admite contestația în procedura civilă, se poate obține fie îndreptarea/anularea actului de executare contestat, fie anularea/încetarea cu totul a executării, fie anularea/lămurirea titlului - în funcție de ce s-a urmărit de către contestatar. Similar, și în cazul procedurii fiscale.
Termenul de 15 zile
La executarea civilă, contestația se face în 15 zile de la data când:
- contestatarul a luat cunoștință de actul de executare pe care-l contestă;
- cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înștiințarea privind înființarea popririi; dacă poprirea este înființată asupra unor venituri periodice (salarii, de pildă), termenul de contestație pentru debitor începe cel mai târziu la data când se face prima reținere din aceste venituri de către terțul poprit (angajatorul, să zicem, pentru veniturile salariale);
- debitorul care contestă executarea însăși a primit încheierea de încuviințare a executării sau somația ori de la data când a luat cunoștință de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviințare a executării și nici somația sau executarea se face fără somație;
- a fost comunicată încheierea executorului judecătoresc.
În schimb, la executarea fiscală, contestația se face în 15 zile de la data când:
- contestatarul a luat cunoștință de executare, din comunicarea somației sau din altă înștiințare primită ori, în lipsa acestora, cu ocazia efectuării executării silite sau în alt mod;
- contestatarul a luat cunoștință, similar cazului de mai sus, de refuzul organului de executare silită de a îndeplini un act de executare;
- cel interesat a luat cunoștință de eliberarea sau distribuirea sumelor pe care le contestă.
Unde se poate face contestația?
Potrivit Codului de procedură civilă, contestația la executare se face la instanța de executare, adică: judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul/sediul debitorului. Dacă sunt executate imobile (locuințe, terenuri, sedii de firme), dacă imobilul se află în circumscripția altei curți de apel decât cea în care se află instanța de executare, contestația se poate introduce și la judecătoria de la locul situării imobilului. Iar dacă se cere doar lămurirea unor chestiuni legate de titlul executoriu, atunci contestația se face la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută.
Suspendarea executării - doar la cea civilă
Cel care face contestație la executarea silită a datoriilor nefiscale poate cere în contestație și suspendarea executării. În anumite cazuri se plătește o cauțiune (un procent din valoarea obiectului contestației), în altele nu e nevoie de aceasta pentru a se obține suspendarea (de pildă, dacă nu vorbim de un înscris executoriu).
În schimb, când se face contestație la executarea silită fiscală, nu se mai aplică această chestiune. În Codul de procedură fiscală scrie clar că dispozițiile privind suspendarea provizoriu a executării silite din procedura civilă nu se aplică.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.