Cei care polueaza apele sau zonele de protectie a apelor risca inchisoarea sau amenzi de sute de milioane de lei, potrivit Legii nr. 310/2004, elaborata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Noul act normativ, care intra in vigoare la 29 august 2004, completeaza si modifica Legea apelor nr. 107/1996 si prevede amenzi contraventionale de pana la 100 de ori mai mari, precum si pana la 20 ani de inchisoare pentru savarsirea unor astfel de infractiuni.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani evacuarea, aruncarea sau injectarea in apele de suprafata si subterane, in apele maritime interioare sau in apele marii teritoriale de ape uzate, deseuri, reziduuri sau produse de orice fel, care contin substante, bacterii sau microbi in cantitate sau concentratie care poate schimba caracteristicile apei, punand in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a persoanelor, viata animalelor, mediul inconjurator, productia agricola sau industriala ori fondul piscicol. Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru urmatoarele fapte:
· Poluarea resurselor de apa (daca are un caracter sistematic si produce daune utilizatorilor de apa din aval);
· Descarcarea apelor uzate si a deseurilor de pe nave sau platforme plutitoare direct in apele naturale;
· Poluarea prin evacuarea sau scufundarea in apele naturale a unor substante sau deseuri periculoase direct sau de pe nave ori platforme plutitoare;
· Depozitarea combustibilului nuclear sau a deseurilor rezultate din folosirea acestuia in albia majora a raurilor.
Savarsirea din culpa a acestor infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani, sau cu amenda de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani, sau cu amenda de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei, depozitarea sau folosirea de ingrasaminte chimice, pesticide sau alte substante toxice periculoase in zonele de protectie a apelor. Cei care savarsesc aceasta fapta din culpa risca de la 6 luni la 1 an de inchisoare, sau amenda de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei.
In cazul in care faptele de mai sus au avut ca urmare vatamarea corporala grava a unei persoane, au pus in pericol sanatatea ori integritatea corporala a unui numar mare de persoane sau au cauzat o paguba materiala importanta, pedeapsa este de inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Daca fapte au avut ca rezultat moartea uneia sau mai multor persoane, otravirea in masa a populatiei, provocarea de epidemii sau o paguba importanta economiei nationale, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Comentarii articol (0)