Organizatia Mondiala pentru Drepturile Omului a spus ca furnizarea unor date privind utilizatorii de Interent autoritatilor chineze - de catre Yahoo - a condus la arestarea mai multor scriitori si dizidenti.
Compania furnizoare de servicii Internet, Yahoo, a declarat in fata unui tribunal american ca a actionat in conformitate cu legile chineze atunci când a permis accesul autoritatilor la fisele utilizatorilor serviciilor sale.
Unul dintre martorii chemati in procesul impotriva companiei Yahoo este jurnalistul Shi Tao, care a publicat pe Internet comentarii critice la adresa coruptiei din rândul guvernului de la Beijing.
Dupa ce Yahoo a furnizat autoritatilor chineze informatii privind adresa acestuia de email si adresa calculatorului, Shi Tao a fost descoperit de autoritati si acuzat de actiuni subversive. Actualmente ispaseste o pedeapsa de 10 ani inchisoare.
Shi Tao si un al doilea jurnalist arestat in circumstante similare, Wang Xiaoing, acuza acum Yahoo in baza legilor referitoare la drepturile omului.
Avocatul lor spune ca Yahoo nu si-a indeplinit responsabilitatile etice. Procesul a declansat o dezbatere privind raspunderea companiilor americane de Internet de a proteja anonimitatea utilizatorilor din tarile in care actioneaza. Yahoo insista ca este obligata sa respecte legislatia locala in tarile in care opereaza.
Compania a recunoscut insa ca furnizând autoritatilor chineze informatii le-a ajutat sa faca arestari. Companiile Google si Microsoft au fost la rândul lor criticate ca ar fi cooperat cu guvernul chinez.
Yahoo a declarat ca sustine dreptul la viata privata si la libertatea de exprimare si ca - impreuna cu alte companii - cauta o modalitate de a raspunde ingrijorarilor cu privire la posibila incalcare a drepturilor omului.
Comentarii articol (0)