Guvernul a stabilit, in sedinta de miercuri, ca si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene pot exercita profesiile de expert in tehnica judiciara si extrajudiciara si de expert criminalist.
Executivul a adoptat un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara si a Ordonantei Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea expertilor criminalisti.
Proiectul de Lege propune inlaturarea conditiei referitoare la posibilitatea exercitarii profesiilor de expert in tehnica judiciara si extrajudiciara si de expert criminalist doar de catre persoanele cu cetatenie romana.
Proiectul extinde categoria persoanelor care pot exercita aceste profesii in Romania si la cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, precum si la cei ai statelor din Spatiul Economic European, inclusiv la cetatenii romani care au obtinut calificarea profesionala necesara in aceste state.
Proiectul reglementeaza si situatia cetatenilor unui alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European care intentioneaza sa efectueze activitati de expertiza judiciara si extrajudiciara, respectiv expertiza criminalistica in Romania, in mod temporar sau ocazional. Proiectul prevede in mod distinct aceasta ipoteza indicand exceptarea acestor persoane de la procedura de examinare.
Daca solicitantul este la prima deplasare in Romania, in vederea exercitarii temporare a profesiei de expert tehnic judiciar, extrajudiciar sau criminalist, trebuie sa indeplineasca anumite formalitati:
- dovada cetateniei;
- atestatul de cunoastere a limbii romane;
- dovada calificarii profesionale;
- un atestat care sa confirme faptul ca solicitantul este legal stabilit intr-un stat membru in scopul desfasurarii de astfel de activitati si ca nu ii este interzis sa practice profesia, chiar si cu caracter temporar, la momentul eliberarii atestatului;
- pentru cazul in care profesia nu este reglementata in statul in care este stabilit, dovada ca a desfasurat o activitate specifica profesiei respective timp de cel putin doi ani, in decursul ultimilor zece ani.
Conform legislatiei actuale, profesiile de expert tehnic judiciar si expert tehnic extrajudiciar , dar si cea de expert criminalist se exercita de catre cetatenii romani.
Proiectul de Lege adoptat de Guvern transpune dispozitiile Directivei 2005/36/CE din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificarilor profesionale, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L255 din 30 septembrie 2005.
Comentarii articol (0)