Legea nr. 304/2023, publicată vineri în Monitor și în vigoare începând de astăzi, modifică OG 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară și OG nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică pentru punerea acestora în acord cu obligațiile date de două directive europene privind recunoașterea calificărilor profesionale și privind serviciile în cadrul pieței interne.
În primul rând, când a plecat de la Ministerul Justiției, proiectul devent Legea 304/2023 impunea ca titlurile de calificare emise de autoritățile competente din statele membre UE să fie recunoscute automat de Ministerul Justiției.
Astfel, din cele două acte normative a fost eliminată obligația depunerii copiei legalizate a documentului ce atestă dobândirea calificării profesionale de expert tehnic judiciar/expert criminalist în statul de origine de către cetățeanul altui stat membru al Uniunii Europene (UE) sau care aparține Spațiului Economic European (SEE) sau de către cetățeanul român care a dobândit una dintre aceste calificări profesionale într-un alt stat UE sau din SEE. A fost eliminată, totodată, condiția privind depunerea atestatului de cunoaștere a limbii române necesar pentru recunoașterea acestor calificări profesionale.
De asemenea, s-a înjumătățit condiția privind prestarea minimă a activității specifice profesiei de expert tehnic judiciar sau criminalist: cel puțin un an în decursul ultimilor zece, în loc de doi ani, cum era până acum.
Legea nouă stabilește că declarația ce trebuie trimisă de cetățenii străini Ministerului Justiției poate fi depusă prin orice mijloace, inclusiv prin Punctul de contact unic electronic și se reînnoiește anual, dacă solicitantul intenționează să exercite, în mod temporar sau ocazional, în decursul anului respectiv, activitatea de expert tehnic judiciar în România. În cazul unor îndoieli justificate, Ministerul Justiției poate solicita autorităților competente ale unui stat membru o confirmare a autenticității certificatelor și a titlurilor de calificare eliberate în acest alt stat membru, prin intermediul IMI.
Totodată, înscrierea expertului tehnic în Tabelul nominal cuprinzând experții tehnici judiciari, respectiv luarea în evidență a expertului tehnic judiciar se realizează de către compartimentul de specialitate din Ministerul Justiției, în temeiul ordinului ministrului justiției, în cel mult trei luni de la data prezentării de către solicitant a tuturor documentelor care fac dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege. Termenul va putea fi prelungit o singură dată, pentru cel mult o lună. Similar, în cazul experților criminaliști.