Comisia Europeana a prezentat in data de 6 septembrie o serie de propuneri de imbunatatire a aplicarii legislatiei comunitare. In cadrul prioritatii sale privind o mai buna legiferare, Comisia isi propune sa obtina o punere in aplicare mai eficienta a legislatiei comunitare si sa solutioneze mai rapid plangerile din partea cetatenilor si a intreprinderilor. Pentru a mentine competitivitatea Europei intr-o lume aflata in rapida schimbare, este important ca elaborarea politicilor sa raspunda intereselor cetatenilor si intreprinderilor. In calitate de gardian al tratatelor, Comisia stabileste un program care cuprinde posibilele imbunatatiri.
Obiectivul programului este identificarea, prin diferite instrumente, a aspectelor legate de punerea in aplicare din cadrul pregatirii noii legislatii sau al modificarii acesteia. Acesta vizeaza obtinerea unui angajament reinnoit din partea statelor membre pentru a imbunatati furnizarea de informatii si solutionarea problemelor pentru cetateni si intreprinderi. Aceasta isi asuma angajamentul cu privire la urmatoarele obiective: o prevenire a problemelor mai bine orientata; o eficienta sporita printr-o mai mare frecventa a actiunilor de luare a deciziilor si stabilirea prioritatilor referitoare la gestionarea procedurilor juridice prezentate de Comisie; precum si o transparenta sporita cu privire la aplicarea si controlul implementarii legislatiei.
Programul sugereaza o planificare mai strategica a punerii in aplicare, gestionarii si controlului implementarii legislatiei comunitare, precum si intensificarea revizuirii rezultatelor intre Comisie, Parlament si Consiliu.Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Politica UE este conceputa pentru a raspunde necesitatilor si intereselor cetatenilor si intreprinderilor din Uniunea Europeana. Legislatia comunitara, conceputa sa puna in aplicare diferite politici, nu isi atinge scopul in totalitate daca nu este corect aplicata.
In calitate de gardian al tratatelor, Comisia trebuie sa fie mai eficienta in a asigura aplicarea legislatiei de catre statele membre. Propunerile adoptate astazi subliniaza nevoia unui parteneriat intre institutiile UE si statele membre, in vederea asigurarii unei mai bune legiferari pe parcursul intregului ciclu de elaborare a politicilor. Punerea in aplicare a legislatiei comunitare trebuie sa fie o prioritate pentru toate statele membre. Iar in cazul aparitiei unor probleme, plangerile trebuie gestionate intr-un mod mai eficient si mai rapid decat in prezent. "
Comunicarea stabileste patru domenii principale de actiune: masuri de prevenire mai bine orientate; furnizarea mai eficienta de informatii si solutionarea optima a problemelor; o gestionare mai eficienta a cazurilor de incalcare a dreptului comunitar prin stabilirea prioritatilor in vederea asigurarii unui beneficiu optim pentru un numar cat mai mare de cetateni in cadrul gestionarii procedurilor juridice cu privire la care persista unele probleme; si o transparenta sporita.
Parlamentului, Consiliului si, mai ales, statelor membre li se solicita sa acorde o mai mare atentie acestei parti din programul pentru o mai buna legiferare. Una dintre sugestiile cele mai importante este ca, impreuna cu statele membre, Comisia sa testeze posibilitatile de a depune eforturi intr-un mod mai proactiv pentru a gasi raspunsuri si solutii rapide la solicitarile si plangerile adresate de cetateni. Aceasta va duce la o mai buna intelegere de catre cetateni a propriilor drepturi si va facilita exercitarea acestora, reducand, in acelasi timp, numarul procedurilor privind incalcarea dreptului comunitar.
Comisia propune urmatoarele imbunatatiri principale:
1. Masuri de prevenire mai bine orientate:
* Acordarea unei atentii sporite aspectelor legate de punerea in aplicare si de controlul implementarii in toate etapele dezvoltarii noii legislatii (de exemplu, in etapa de evaluare a impactului).
* Comisia va desemna in mod sistematic puncte de contact pentru fiecare noua masura legislativa si le va solicita statelor membre sa faca acelasi lucru.
* Comisia va continua sa includa in mod sistematic in cadrul propunerilor obligatia de a prezenta „tabele de corespondenta” si incearca sa obtina angajamentul Consiliului si al statelor membre in favoarea furnizarii acestor tabele.
* Verificarea sprijinului acordat de statele membre formarii complementare a judecatorilor si functionarilor.
2. Furnizarea mai eficienta de informatii si solutionarea optima a problemelor
* Comisia va incerca sa obtina angajamentul din partea statelor membre de a depune mai multe eforturi in vederea solutionarii problemelor in mod constructiv si rapid, pentru a reduce numarul incalcarilor dreptului comunitar.
* Comisia propune introducerea unei noi metode de lucru referitoare la solicitarile si plangerile care ii sunt adresate, pentru a oferi statelor membre posibilitatea de a furniza informatii si solutii in mod direct cetatenilor in intervale scurte de timp.
3. Noul angajament al Comisiei privind o gestionare mai eficienta a cazurilor de incalcare a dreptului comunitar
* Comisia va acorda prioritate cazurilor care prezinta riscul cel mai ridicat si care au un impact semnificativ asupra cetatenilor si intreprinderilor.
* Vor fi definite prioritati generale (cazuri de necomunicare a masurilor de transpunere si incalcari ale dreptului comunitar in temeiul articolului 228), precum si prioritati stabilite anual in anumite sectoare.
* Vor fi gestionate toate plangerile si cazurile de incalcare a dreptului comunitar, insa unele vor fi abordate mai rapid decat altele, in functie de importanta si de impactul acestora.
* Comisia va asigura o mai mare continuitate a actiunilor de luare a deciziilor cu privire la cazurile de incalcare a dreptului comunitar, pentru a evita o acumulare a acestora si pentru a permite gestionarea lor mai rapida.
4. O transparenta sporita
* In ceea ce priveste consolidarea dialogului interinstitutional, Comisia va pune un accent deosebit, in cadrul viitoarelor sale rapoarte anuale, pe aspectele strategice, evaluarea stadiului actual al legislatiei din diferite sectoare, prioritatile si programarea viitoarelor activitati.
* Pentru a raspunde intereselor mai bine si intr-un mod mai coerent, vor fi publicate, pe scurt, informatii referitoare la toate etapele procedurilor privind incalcarea dreptului comunitar, pastrand in acelasi timp caracterul confidential al continutului dialogurilor cu statele membre, precum si al planificarii acestora.
* Comisia propune publicarea de informatii suplimentare privind termenele referitoare la punerea in aplicare a legislatiei comunitare si la rezultatele obtinute de statele membre in aceasta privinta.
* In asteptarea introducerii accesului la bazele de date nationale, Comisia va depune eforturi pentru asigurarea accesului liber la baza sa de date electronica care contine masuri nationale de transpunere si tabele de corespondenta.
Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul internet al Secretariatului General la adresa:
http://ec.europa.eu/community_law/eulaw/index_en.htm
www.ccib.ro/eurojurnal
Comentarii articol (0)