Comisia Europeana a prezentat, vineri, raportul sau anual privind monitorizarea aplicarii dreptului comunitar (2009). Raportul subliniaza importanta esentiala a unei aplicari integrale si corecte a dreptului UE pentru respectarea drepturilor si obligatiilor create de acesta. Cu toate ca sunt semnalate unele progrese, principala provocare evidentiata de raport, care ramane de actualitate, este reprezentata de transpunerea tardiva a directivelor de catre statele membre. In parteneriat cu acestea din urma, instrumentele folosite au fost consolidate si eforturile depuse sporite in vederea evitarii problemelor de transpunere si asigurarii aplicarii eficace a dreptului UE.
Uniunea Europeana gestioneaza aproximativ 8 000 de acte juridice care sunt in vigoare in cele 27 de state membre, fapt ce genereaza, in mod inevitabil, provocari numeroase si variate. Procedura privind incalcarea dreptului comunitar joaca un rol esential pentru garantarea aplicarii corecte a dreptului Uniunii Europene. Raportul confirma numarul ridicat de probleme solutionate fara a fi necesara sesizarea Curtii Europene de Justitie (95% din plangeri fiind solutionate inainte de pronuntarea unei hotarari a CEJ). La sfarsitul anului 2009, Comisia gestiona aproximativ
2 900 de plangeri si dosare privind incalcarea dreptului comunitar, cu 16% mai putin decat in 2008 si cu 26% mai putine actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiei de notificare a masurilor de transpunere a directivelor. Numarul cazurilor de incalcare a dreptului comunitar bazate pe plangeri a scazut cu 15% in raport cu anul trecut. Sectoarele care continua sa fie cel mai incarcate din punct de vedere al actiunilor gestionate, sunt in continuare mediul, impozitarea, energia, transporturile si piata interna.
Domenii de actiune prioritare
Raportul identifica progresele inregistrate in ultimul an in ceea ce priveste transpunerea, gestionarea si aplicarea dreptului UE:
Transpunerea tardiva si masurile preventive: Cu toate ca anul acesta au fost inregistrate anumite progrese, transpunerea tardiva continua sa reprezinte o problema sistemica si generalizata, care afecteaza cetatenii si intreprinderile din UE. Comisia incurajeaza intensificarea cooperarii cu statele membre in ceea ce priveste masurile preventive, in vederea asigurarii unei mai bune si mai prompte transpuneri si puneri in aplicare a dreptului.
Tabele de corespondenta: Tabelele de corespondenta contribuie la transparenta si imbunatatirea accesului la legislatie. Acestea imbunatatesc cooperarea dintre Comisie si statele membre in procesul de evaluare a transpunerii legislatiei, permitand identificarea timpurie a problemelor si facilitand dialogul pentru a evita, mai tarziu, problemele persistente. Comisia va continua sa sensibilizeze toate institutiile UE in ceea ce priveste necesitatea transmiterii generalizate a acestor tabele.
Grupurile de experti: Importanta acestora in ceea ce priveste gestionarea aplicarii dreptului UE este subliniata prin exemple care confirma marea varietate si volumul de munca dedicat de acestia optimizarii avantajelor create de legislatia UE.
Raspunsurile la solicitarile cetatenilor si inregistrarea plangerilor: Instrumentele orizontale, precum SOLVIT si EU Pilot, continua sa fie dezvoltate si sa aiba rezultate pozitive. Cu toate ca numarul dosarelor gestionate de Solvit a crescut, rata de solutionare a acestora ramane in mod constant ridicata. EU Pilot permite o solutionare timpurie a problemelor privind transpunerea/punerea in aplicare. Statele membre contribuie in mod activ la asigurarea succesului acestor instrumente.
Probleme in aplicarea legislatiei UE: Trebuie acordata mai multa atentie masurilor de punere in aplicare in cadrul elaborarii noii legislatii. Acestea pot avea aplicare orizontala sau pot fi axate pe anumite sectoare. De fiecare data cand un instrument legislativ al UE contine masuri de punere in aplicare, precum dreptul la exercitarea unei cai de atac impotriva unor decizii, Comisia va depune eforturi in vederea garantarii folosirii depline a acestor masuri, concentrandu-se pe transpunerea si aplicarea corecta a acestora.
Procedurile privind incalcarea dreptului comunitar: Comisia actualizeaza si confirma prioritatea pe care o acorda aplicarii cat mai eficace si prompte a legii, in interesul cat mai larg al unui numar cat mai mare de cetateni si intreprinderi.
Raportare: Instrumentele legislative ale UE cuprind adesea obligatia Comisiei de a elabora un raport cu privire la aplicarea initiala a masurilor. Comisia subliniaza valoarea acestor rapoarte, elaborate in baza contributiilor statelor membre, acordandu-se o atentie sporita evaluarii impactului legislatiei UE.
In urma unei solicitari formulate de Parlamentul European, Comisia prezinta, anual, incepand cu 1984, un raport anual privind monitorizarea aplicarii dreptului comunitar in anul precedent.
In comunicarea sa din 2007 intitulata „O Europa a rezultatelor – aplicarea dreptului comunitar” COM (2007) 502, Comisia a anuntat ca in noul sau raport va pune si mai mult accent pe aspectele strategice, pe evaluarea stadiului actual al legislatiei si a prioritatilor, precum si pe programarea actiunilor viitoare.
Al 27-lea raport anual privind monitorizarea aplicarii dreptului comunitar (2009) si documentele insotitoare sunt disponibile pe site-ul Europa. Statistici recente privind evolutia transpunerii in statele membre pot fi consultate aici.
Comentarii articol (0)