Tribunalul European de Prima Instanta a decis luni ca executivul european - care in urma cu trei ani a amendat compania Microsoft cu aproape 500 de milioane de euro pentru ca ar fi abuzat de pozitia dominanta pe piata IT - a avut dreptate.
Microsoft mai poate ataca decizia la Curtea Europeana pentru Justitie, dar numai o mica parte din decizia Tribunalului de Prima Instanta.
Compania Microsoft a pierdut pe toate fronturile si va trebui sa achite acum prima amenda, de 497 de milioane de euro, dar si pe cea de-a doua - de 280 de milioane de euro pentru nerespectarea deciziilor Comisiei Europene.
Este cea mai dura sanctiune impusa pana in prezent de Bruxelles.
Tribunalul de Prima Instanta nu i-a dat insa dreptul Comisiei Europene sa monitorizeze respectarea de catre Microsoft a deciziilor, proces care va intra in sarcina unui organism independent.
Verdictul Tribunalului de Prima Instanta nu obliga acum Microsoft doar la plata amenzii, ci la schimbarea comportamentului pe piata.
Microsoft ar fi profitat de pozitia sa dominanta
Concret, Bruxellesul, sustinut de companii mai mici din sectorul IT, a acuzat Microsoft ca ar fi profitat de pozitia dominanta pe piata.
Ar fi facut asta creand un sistem codificat, astfel incat celelalte companii de pe piata sa nu se poata interconecta la calculatoarele dotate cu programul Windows, or aproximativ 95% dintre calculatoarele si serverele din intreaga lume folosesc acest program.
Apoi, Microsoft ar fi obligat consumatorii care cumpara Windows sa achizitioneze si pachetul Windows Media Player - eliminand alte companii care produc programe multimedia.
Acum Microsoft trebuie sa-si schimbe radical politica.
Compania va respecta decizia instantei europene
Purtatorul de cuvant al Microsoft Brad Smith spune ca decizia instantei va fi respectata de catre companie.
"Este clar foarte important pentru noi ca firma sa ne respectam obligatiile care ne revin potrivit legislatiei europene. Vom studia decizia cu mare atentie si daca va fi nevoie sa facem si alti pasi pentru a o respecta, ii vom face", a declarat oficialul Microsoft.
Decizia a fost primita cu entuziasm de companiile mai mici, care au supravietuit cu greu concurentei Microsoft.
Bruxellesul nu si-ar fi facut decat datoria
Thomas Vinje, avocatul Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile, grup care reprezinta companii precum Real Networks, fabricant al Real Media Player, sau Sun Microsystems, a declarat la BBC ca Bruxellesul nu si-a facut decat datoria aplicand legislatia privind concurenta.
"Ceea ce incearca sa faca acum Comisia Europeana este sa ceara Microsoft, care din pozitie de monopol concureaza cu niste companii incepatoare pe aceasta piata, sa respecte regulile competitiei. Daca ar fi o competitie intre preturi, o competitie bazata pe inovatie si calitatea produselor si Microsoft ar castiga ar fi ok".
"Comisia Europeana a sesizat insa foarte corect ca nu e o concurenta bazata pe meritele fiecaruia, ci ca Microsoft a s-a folosit si a abuzat de monopolul sau pe piata", a declarat avocatul grupului de companii concurente.
Piata romaneasca nu ar avea mult de suferit
Redactorul sef al publicatiei de specialitate PC Magazine Dan Iancu nu crede ca pe piata romaneasca se va schimba ceva radical ca urmare a ultimelor evenimente.
Aceasta pentru ca, explica Dan Iancu, romanii consuma deja si alte produse decat Microsoft iar piata romaneasca este mult mai deschisa.
"In privinta pietei romanesti, ma indoiesc puternic ca va avea un impact pe care putem sa-l contorizam, pentru ca aici partea de lucru luat gata spart este mult mai mare decat in alte parti”, a spus la BBC Dan Iancu.
Redactorul sef al PC Magazine Dan Iancu mai crede ca nici pe piata internationala de produse IT nu se vor produce schimbari majore ca urmare a ultimelor evolutii de pe piata europeana.
Comentarii articol (0)