La Camera Deputatilor este inregistrat un proiect de lege care ar urma sa repuna in termen toate inlesnirile la plata oblogatiilor fiscale, in cazul beneficiarilor care au stins anticipat sau vor stinge, pana la data de 30 iunie 2007, atat ratele esalonate, in totalitate, inclusiv majorarile de intarziere.
Un act cu o forma prea generala
Un grup de parlamentari a inaintat la Camera Deputatilor un proiect de lege care ar trebui sa repuna in termen inlesnirile la plata a obligatiilor fiscale. In principiu, din titlu se intelege oarecum care este scopul actului normativ. Odata cu parcurgerea textului insa, lucrurile trec din zona clara intr-o zona putin incerta.
Actul precizeaza astfel ca:
"Pentru debitorii care au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante, acordate in baza reglementarilor legale in materie si care au stins anticipat sau vor stinge, pana la data de 30 iunie 2007, atat ratele esalonate, in totalitate, inclusiv majorarile de intarziere recalculate pana la data achitarii debitelor esalonate, precum si obligatiile fiscale curente cu termene de plata pana la aceeasi data, inlesnirea de plata se considera respectata, cu toate efectele prevazute de lege".
Consiliul Legislativ se opune
Problema apare la momentul la care analizam Ordonanta de Urgenta in baza careia s-au acordat initial inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante. Aceasta, pe numele ei Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 40 din 2002, privind eliminarea arieratelor bugetare, a fost abrogata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26 din 2005. Odata cu abrogarea actului, OUG 26 din 2005 prevedea si faptul ca inlesnirile la plata acordate pana la data abrogarii actului se vor derula potrivit dispozitiilor legale in vigoare la data acordarii.
De altfel, prin intermediul avizului consultativ pe care l-a dat cu privire la propunerea de lege, Consiliul Legislativ arata faptul ca nu poate opera repunerea in termen a inlesnirilor la plata, pentru un motiv foarte simplu: repunerea in vigoare a unui act normativ abrogat nu este posibila, abrogarea operand definitiv.
Guvernul sustine proiectul
Cu toate acestea, Guvernul Romaniei alege sa sustina o opinie contrara. Si aduce exemple in acest sens, incurcand cumva explicatiile oferite de Consiliul Legislativ. Potrivit Guvernului Romaniei, pana in prezent au mai fost adoptate acte normative prin care s-au repus in termen inlesniri la plata obligatiilor bugetare restante. Printre acestea, Ordonanta Guvernului nr. 94 din 2004, Legea nr. 224 din 2005, Legea nr. 266 din 2006.
Alege astfel sa sustina aprobarea proiectului de lege, considerand ca adoptarea sa ar avea un impact pozitiv asupra bugetului general consolidat al statului.
Cum se obtineau inlesnirile la plata in anul 2002
Ordonanta de urgenta din 2002 acorda inlesniri la plata obligatiilor bugetare pe baza unui punctaj, calculat in functie de urmatoarele criterii:
-vechimea contribuabilului;
-raportul dintre vechimea arieratelor si vechimea contribuabilului;
-mobilitatea contribuabilului din punct de vedere al sediului;
-mentiuni la registrul comertului privind schimbarea actionarului/asociatului principal;
-indatorare financiara calculata ca aport;
-lichiditate globala;
-solvabilitate;
-date privind declaratiile de impozite, taxe si contributii: numarul de declaratii depuse in ultimele 24 de luni;
-diferente de obligatii bugetare constatate prin control fiscal/total impozite declarate;
-obligatii neachitate in contul impozitelor cu stopaj la sursa;
-daca a beneficiat anterior de inlesniri;
-daca a avut relatii contractuale cu unitati economice cu finantare bugetara si nu a incasat la termen contravaloarea acestora;
-situatie privind achitarea debitelor anului curent;
-contribuabilul a fost sanctionat pentru evaziune fiscala;
-suma totala solicitata pentru inlesniri la plata (debite si majorari)/cifra de afaceri.
Invitatie la dezbatere
Ce parere aveti? Sunt esalonarile la plata obligatiilor fiscale instrumente care ajuta la recuperarea sumelor care trebuie platite catre bugetul statului sau sunt doar instrumente prin care se incurajeaza neplata obligatiilor catre stat?
Va invitam sa comentati
Comentarii articol (2)