Dragos Panainte este Senior Consultant in cadrul cabinetului de avocatura CARP, primul cabinet din Iasi si din Moldova care s-a specializat pe oferirea de consultanta legala pentru afaceri pentru intreprinderile mici si mijlocii.
In calitate de autor si/sau coautor, a publicat:
Ghidul primarului – Editura Institutului European, Iasi, 2000, Colectia Utilis.
Ghidul avocatului de succes - Editura ALL Beck, Bucuresti, 2003, Colectia Cariere.
Ghidul studentului la drept - Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2006, Colectia Cariere.
Avocatnet: In ce domeniu de consultanta ati putea spune ca v-ati specializat?
Dragos Panainte: Domeniul de consultanta in care pot spune, oficial, ca m-am specializat este consultanta internationala pentru afaceri, iar domeniile mele de expertiza includ dreptul societar si comercial, administrarea afacerilor, fuziunile si achizitiile, regimul investitiilor straine, dreptul imobiliar, dreptul proprietatii intelectuale si dreptul Internetului.
In subsidiar, ca domenii de interes pentru dezvoltarea mea personala si profesionala, pot mentiona Programarea Neuro-Lingvistica, relatiile publice si publicitatea, consultanta de brand si sociologia juridica.
Ati absolvit Facultatea de Filosofie, fiind licentiat in sociologie si politologie. De ce ati optat pentru consultanta de business?
As incepe prin a spune ca nu eu am ales acest domeniu, ci el „m-a ales” pe mine. O intamplare fericita a facut ca in ultimul an de facultate sa am sansa de a fi cooptat intr-o companie internationala care activa in zona Europei Centrale si de Est in domeniul consultantei pentru afaceri. In acest mod, am avut sansa unica de a-mi face „ucenicia” in domeniul managementul si al consultantei pentru afaceri, luand astfel contactul, pentru prima data, cu dreptul international al afacerilor si cu legislatia romaneasca aferenta.
Care este gradul de constientizare din partea oamenilor de afaceri privind necesitatea consultantei juridice?
Depinde foarte mult de „omul de afaceri” cu care intri in contact.
Sunt oameni de afaceri romani care au constientizat destul de greu faptul ca avocatii sunt sfatuitorii si consilierii de incredere ai afacerii sale si nu doar niste „profitori” interesati exclusiv de latura pecuniara a colaborarii. In cazul investitorilor straini, lucrurile stau tocmai invers: ei apreciaza munca si prestatia profesionala a avocatului pentru ca in tarile de unde provin exista deja o „cultura de afaceri” in care rolul si importanta consultantei juridice pentru afaceri este apreciata cum se cuvine.
Cat de importanta este consultanta legala pentru o afacere de succes?
In opinia mea, foarte importanta. Pornind de la momentul in care se cauta cea mai potrivita solutie de a se intra pe piata (infiintarea unei societati comerciale noi sau cumpararea unei societati deja active) si continuand cu toate celelalte aspecte juridice ce pot interveni in derularea cu succes sau nu a afacerii respective (si, credeti-ma, sunt enorm de multe provocari carora trebuie sa le faca fata orice afacere), consultanta legala pentru afaceri reprezinta solutia cea mai fezabila.
Care sunt avantajele externalizarii serviciilor juridice pentru o companie? Exista si dezavantaje?
Principalul avantaj al externalizarii serviciilor juridice il constituie faptul ca managementul superior al companiei se poate concentra, exclusiv, pe dezvoltarea businesului stabilind directiile de dezvoltare viitoarea ale firmei, in timp de avocatii si consultantii de afaceri se ocupa de aspectele legale ale derularii afacerilor.
Principalul dezavantaj este dat de mentalitatea si atitudinea potentialului beneficiar al externalizarii serviciilor juridice. Daca este la prima incercare de acest gen, se prea poate sa nu stie exact cum sa-si defineasca asteptarile vizavi de prestatia avocatului de afaceri si sa nu reuseasca sa gestioneze corect relatia de colaborare.
Cat de dezvoltata este avocatura de business pe plan local?
As putea spune ca, pe plan local, avocatura de afaceri se afla pe un trend ascendent, intreprinderile mici si mijlocii din Iasi si din zona Moldovei constientizand faptul ca, odata cu aderea Romaniei la Uniunea Europeana, este necesara o protectie cat mai eficienta a afacerilor din punct de vedere juridic.
A influentat aderarea Romaniei la UE relatia dintre avocatura de business si oamenii de afaceri? Exista evolutii majore in aceasa privinta?
Aderarea Romaniei la UE a insemnat, cu certitudine, un pas important pentru mediul de afaceri autohton, acre s-a vazut dintr-odata obligat sa faca fata unor rigori juridice si economice comune tuturor tarilor membre ale Uniunii. In masura in care oamenii de afaceri s-au apropiat mai mult sau mai putin de avocatura de business, imi este greu sa ma pronunt deoarece fiecare a perceput si a interiorizat acest proces de aderare in ipostaze diferite.
Alaturi de Cerasela Carp, ati scris cartea „Ghidul avocatului de succes”. Ati putea sa descrieti succint profilul unui avocat de succes?
In 2003, cand am publicat Ghidul avocatului de succes, foarte multi cititori si-au pus intrebarea daca se putea vorbi, la acea data, in Romania despre avocati sau avocatura de succes. In viziunea noastra, formula VIP-ului in avocatura este una destul de previzibila: pentru a deveni Very Important Person sunt necesare 9 atribute esentiale: vis, viziune si vizualizare; implicare, initiativa si instruire; planificare, pregatire si perseverenta. La care as mai adauga caracterul si stiinta de carte. Neaparat, in aceasta ordine.
Comentarii articol (1)