In temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 495/2007 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza prevederilor art. 3 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 686/2008, si ale art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Procedura privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule, prevazuta in anexa nr. 1.
Art. 2. - Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:
a) "Referat de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule", prevazut in anexa nr. 2;
b) "Decizie de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule", cod 14.13.02.50, prevazuta in anexa nr. 3.
Art. 3. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, utilizare si pastrare al formularului de decizie prevazut la art. 2 sunt prezentate in anexa nr. 4.
Art. 4. - Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 5. - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de tehnologia informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Daniel Chitoiu
Bucuresti, 30 iunie 2008.
Nr. 986.
ANEXA Nr. 1
PROCEDURA
privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule
CAPITOLUL I
Cadru general
1.1. Taxa pe poluare pentru autovehicule, reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si de Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 686/2008, denumite in continuare ordonanta, respectiv norme metodologice, se calculeaza de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
1.2. Organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este definit la art. 3 alin. (1) din normele metodologice.
1.3. Organul fiscal competent stabileste taxa pe poluare pentru urmatoarele situatii reglementate de ordonanta:
a) ca urmare a solicitarii persoanei fizice sau juridice care intentioneaza sa efectueze prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania sau sa repuna in circulatie un autovehicul dupa incetarea exceptarii sau scutirii;
b) pentru restituirea sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei pe poluare platite;
c) pentru restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule si taxa pe poluare pentru autovehicule;
d) pentru restituirea sumelor reprezentand diferente de taxa pe poluare rezultate in urma contestarii taxei pe poluare.
1.4. Calcularea taxei pe poluare se face cu ajutorul aplicatiei informatice-suport realizate si implementate de Directia generala de tehnologia informatiei.
CAPITOLUL II
Stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule la prima inmatriculare
in Romania sau la repunerea in circulatie a unui autovehicul
dupa incetarea exceptarii sau scutirii
2.1. Persoana fizica sau juridica, care intentioneaza sa efectueze inmatricularea autovehiculului, depune la organul fiscal competent o cerere insotita de documentele prevazute la art. 3 alin. (2) din normele metodologice, in copie si original. Documentele in original se restituie contribuabilului dupa verificarea conformitatii si inscrierea vizei "conform cu originalul" pe copiile care raman la organul fiscal.
2.2. Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, modelul documentului care contine elementele necesare calculului taxei pe poluare si care se depune la organul fiscal in conditiile art. 3 alin. (4) din normele metodologice este prevazut in anexa nr. 1 la prezenta procedura.
2.3. La depunerea cererii, organul fiscal competent va comunica solicitantului data la care se poate prezenta pentru ridicarea deciziei de calcul al taxei pe poluare, emisa in conditiile prezentului capitol.
2.4. De la registratura, cererea insotita de documentele depuse se repartizeaza Compartimentului registru contribuabili, declaratii fiscale si bilanturi, denumit in continuare compartiment de specialitate, care inregistreaza cererile intr-o evidenta speciala, organizata potrivit anexei nr. 2 la prezenta procedura.
2.5. Compartimentul de specialitate, pe baza documentelor depuse de contribuabil si a elementelor prevazute de ordonanta si de normele metodologice, procedeaza la calcularea taxei pe poluare si intocmeste Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
2.6. Valoarea in lei a taxei de poluare se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
2.7. Pe baza referatului, compartimentul de specialitate intocmeste proiectul Deciziei de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, cod MEF 14.13.02.50, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin.
2.8. Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule se intocmeste in doua exemplare, se verifica si se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si se inainteaza, impreuna cu documentatia si cu referatul, spre aprobare conducatorului unitatii fiscale.
2.9. Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule emisa este decizie sub rezerva verificarii ulterioare, potrivit art. 90 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
2.10. Un exemplar al deciziei de calcul se comunica contribuabilului, in maximum doua zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete, in conformitate cu prevederile art. 44 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
#PAGEBREAK#
2.11. Prin exceptie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, decizia de calcul al taxei pe poluare se comunica in maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.
2.12. Taxa pe poluare calculata de organul fiscal prin decizia comunicata contribuabilului se achita in conditiile prevazute de art. 3 alin. (5) din normele metodologice, iar dovada platii taxei se prezinta autoritatii competente pentru inmatricularea autovehiculului sau pentru repunerea in circulatie a autovehiculului dupa incetarea exceptarii sau scutirii.
CAPITOLUL III
Stabilirea sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei pe poluare
3.1. In vederea restituirii sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei pe poluare, in conditiile prevazute de art. 7 din normele metodologice, la solicitarea compartimentului cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale, insotita de documentatia depusa de contribuabil, compartimentul de specialitate procedeaza la calcularea taxei pe poluare care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national, pe baza elementelor de calcul prevazute de ordonanta si de normele metodologice.
3.2. Pentru stabilirea valorii reziduale a taxei pe poluare, compartimentul de specialitate intocmeste Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
3.3. Referatul se intocmeste in doua exemplare, se verifica si se vizeaza de seful compartimentului de specialitate si se inainteaza, impreuna cu documentatia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/sefului administratiei adjunct coordonator, dupa caz.
3.4. In termen de cel mult 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii de catre compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului de calcul aprobat se transmite compartimentului cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale, in vederea compensarii si/sau restituirii, in conformitate cu prevederile art. 116 si 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar al doilea exemplar ramane la compartimentul de specialitate in vederea arhivarii.
3.5. Compartimentul cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale intocmeste decizia de restituire a sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei pe poluare, potrivit dispozitiilor legale in vigoare. Procedura de restituire a sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei pe poluare este prevazuta la art. 6 alin. (6)-(14) din normele metodologice.
CAPITOLUL IV
Stabilirea sumei reprezentand diferenta dintre taxa speciala pentru
autoturisme si autovehicule si taxa pe poluare pentru autovehicule
4.1. In vederea restituirii sumelor reprezentand diferenta dintre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule platita in perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008 si taxa pe poluare pentru autovehicule, rezultata din aplicarea prevederilor ordonantei, la solicitarea compartimentului cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale, insotita de documentatia depusa de contribuabil, compartimentul de specialitate procedeaza la calcularea taxei pe poluare.
4.2. Pe baza elementelor de calcul prevazute de ordonanta si de normele metodologice, compartimentul de specialitate stabileste taxa si intocmeste Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
4.3. Referatul se intocmeste in doua exemplare, se verifica si se vizeaza de seful compartimentului de specialitate si se inainteaza, impreuna cu documentatia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/sefului administratiei adjunct coordonator, dupa caz.
4.4. In termen de cel mult 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii de catre compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului aprobat se transmite compartimentului cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale, in vederea calcularii diferentei dintre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule achitata de contribuabil si taxa pe poluare stabilita de compartimentul de specialitate, prin referat. Al doilea exemplar al referatului de calcul ramane la compartimentul de specialitate in vederea arhivarii.
#PAGEBREAK#
4.5. Compartimentul cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale intocmeste decizia de restituire a diferentei dintre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule achitata de contribuabil si taxa pe poluare stabilita potrivit dispozitiilor legale in vigoare. Procedura de restituire a diferentei este prevazuta la art. 6 din normele metodologice.
CAPITOLUL V
Stabilirea sumelor reprezentand diferente de taxa pe poluare rezultate
in urma contestarii taxei pe poluare
5.1. In vederea restituirii diferentei de taxa rezultate in urma contestarii taxei pe poluare, in conditiile art. 5 si 8 din normele metodologice, la solicitarea compartimentului cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale, insotita de documentatia depusa de contribuabil, compartimentul de specialitate procedeaza la recalcularea sumei de plata reprezentand taxa si intocmeste Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
5.2. Referatul se intocmeste in doua exemplare, se verifica si se vizeaza de seful compartimentului de specialitate si se inainteaza, impreuna cu documentatia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/sefului administratiei adjunct coordonator, dupa caz.
5.3. In termen de cel mult 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii de catre compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului se transmite compartimentului cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale, in vederea calcularii diferentei dintre taxa pe poluare platita cu ocazia inmatricularii si taxa pe poluare recalculata de compartimentul de specialitate ca urmare a contestarii, stabilita prin referat, iar al doilea exemplar ramane la compartimentul de specialitate in vederea arhivarii.
5.4. Compartimentul cu atributii in domeniul colectarii creantelor fiscale intocmeste decizia de restituire a diferentei de taxa pe poluare rezultate in urma contestarii taxei pe poluare, potrivit dispozitiilor legale in vigoare. Procedura de restituire a diferentei este prevazuta la art. 6 alin. (6)-(14) din normele metodologice.
CAPITOLUL VI
Dispozitii finale
Dosarele intocmite pentru solutionarea solicitarilor contribuabililor, intocmite potrivit prevederilor cap. II-cap. V se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului, dupa caz.
___________
Nota Avocatnet.ro:
- Anexele Procedurii vi le prezentam ca fisier atasat.
- Anexele 2-4 ale Ordinului ANAF nr. 986/2008 vi le prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (1)