Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ar urma sa fie modificata prin introducerea unor noi dispozitii referitoare la stabilirea nivelului de raspundere civila al personalului medical, dar si al furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
In prezent, responsabilitatile personalului din domeniul sanatatii sunt reglementate de Titlul XV din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
In cazul aplicarii unui tratament necorespunzator de catre personalul sanitar, Comisia de monitorizare si competenta profesionala va putea fi sesizata de catre:
a) persoana sau, dupa caz, reprezentantul legal al acesteia, care se considera victima unui act de malpraxis savarsit in exercitarea unei activitati de preventie, diagnostic si tratament;
b) succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activitãþi de preventie, diagnostic si tratament;
c) Ministerul Sanatatii Publice sau instituþiile din subordinea acestuia;
d) managerul spitalului in a carei structura isi desfasoara activitatea medicul.”
O noua lista nationala a expertilor
Chiar daca se prevede ca pentru cazurile complexe de malpraxis sa existe cel putin un expert de specialitate desemnat de Comisia de monitorizare si competenta profesionala care sa redacteze raportul asupra cazului, exista situatii in care niciun expert nu poate fi desemnat si chiar situatii in care medicul inculpat este singurul care figureaza pe lista expertilor.
Medicul desmenat ca expert este specializat intr-o anumita ramura si este ales dintr-o lista a expertilor care functioneaza doar la nivel de judet. Din cauza acestei prevederi, Comisia de monitorizare si competenta profesionala se afla in impas, fiindu-i imposibil de a forma un grup de specialisti care sa analizeze faptele.
Proiectul intentioneaza sa modifice statutul acestei liste, transformand-o intr-o lista nationala. Prin tragere la sorti, vor fi desemnati membrii grupului de expertiza.
Astfel, vor fi eliminate anumite restrictii, vor fi evitate cazurile de incompatibilitate si se va vrea posibilitatea analizarii de catre mai multi experti a cazurilor complicate.
Casele de asigurari – un rol mai important
De asemenea, o alta problema a legislatiei actuale este redata de costurile ridicate ale expertizelor efectuate si de faptul ca pacientul este cel care le suporta. Intarzierea platii duce la intarzierea rezultatelor si la amanarea solutionarii cauzelor de malpraxis, iar, in unele cazuri, la renuntarea obtinerii unei concluzii finale.
Si in acest aspect proiectul intervine, adaugand un nou articol prin care se prevede plata anticipata de catre casa de asigurari a sumelor necesare expertizei.
In acelasi timp, un nou alineat prevede ca la dezbaterile comisiei de malpraxis sa participe si un reprezentant al societatii de asigurari, stabilindu-se astfel premisele acordarii cu celeritate a prejudiciului pretins de catre persoana vatamata. De asemenea, se va crea si cadrul impacarii partilor, fara a mai fi nevoie de interventia instantelor de judecata.
In cazul in care se constata ca acuzatiile de malpraxis sunt fondate, limitele maxime ale despagubirile acordate ar putea fi stabilite de Ministerul Sanatatii Publice si CNAS.
Proiectul de lege se afla in dezbatere publica pana la data de 27 august.
Mai multe informatii privind proiectul de lege lansat de Ministerul Sanatatii Publice pot fi gasite aici.
Comentarii articol (0)