O prima problema este momentul in care se naste pentru societate obligatia de a emite actiunile. In ce opriveste societatile nou infiintate aceasta data este data la care societatea este inregistrata in registrul comertului.
Nasterea obligatiei de a emite actiuni in sarcina societatii
O prima problema este momentul in care se naste pentru societate obligatia de a emite actiunile.
In ce opriveste societatile nou infiintate aceasta data este data la care societatea este inregistrata in registrul comertului. O astfel de concluzie se despinde din art. 93 alin. 2 lit.b din
Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale (LSC) privind datele pe care trebuie sa le contina titlul care reprezinta drepturile de actionar printre care se afla si informatiile privind inregistrarea in registrul comertului a societatii. Desigur nu trebuie uitat ca nasterea dreptului de a primi actiunile este conditionat de obligatia de a varsa aportul cel putin in valoarea de 30% din valoarea nominala a actiunilor.
In cazul in care actiunile provin dintr-o majorare de capital nu poate fi dedus vreun termen de la care s-ar naste obligatia societatii de a emite actiunile, deci imediat ce actiunile au fost subscrise si capitalul varsat cel putin in cota de 30% din valoarea nominala, platite eventualele prime de subscriere se naste si dreptul actionarului de a primi actiunile. (art.220 LSC).
Titlul de actionar
Emisiunea de actiuni trebuie sa fie concretizata intr-o serie de acte pe care societatea este obligata sa le indeplineasca.
In cazul actiunilor nominative emise in forma materiala acestea se emit prin intocmirea si inmânarea actionarilor a unui titlu care reprezinta actiunile detinute de actionar.
Acest titlu trebuie sa cuprinda:
1. denumirea si durata societatii;
2. data actului constitutiv, numarul din registrul comertului sub care este inmatriculata societatea, codul unic de inregistrare si numarul Monitorului Oficial al României, Partea a IV-a, in care s-a facut publicarea;
3. capitalul social, numarul actiunilor si numarul lor de ordine, valoarea nominala a actiunilor si varsamintele efectuate;
4. avantajele acordate fondatorilor.
5. numele, prenumele, codul numeric personal si domiciliul actionarului persoana fizica; denumirea, sediul, numarul de inmatriculare si codul unic de inregistrare ale actionarului persoana juridica, dupa caz.
6. semnatura a 2 membri ai consiliului de administratie, respectiv ai directoratului, sau, dupa caz, semnatura administratorului unic, respectiv a directorului general unic.(art.93 LSC)
Legea nu precizeaza expres daca trebuie completat si registrul actionarilor corespunzator actiunilor astfel emise, dar din dispozitiile art. 98 LSC privind transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor rezulta ca si in cazul actiunilor nominative in forma materiala este obligatoriu a se tine evidenta conform actionarilor si actiunilor detinute in registrul actionarilor.
Ce poate face actionarul daca, dupa constituirea societatii ii este refuzata eliberarea titlului care incorporeaza actiunile?
Se poate observa cu usurinta ca obligatia societatii comerciale de a intocmi si preda actionarului titlul care incorporeaza actiunile este o obligatie de a face.
Solutia care apare ca fiind la indemâna este aceea de a promova o actiune in care, sub amenintarea platii de daune cominatorii, societatea sa fie obligata sa intocmeasca si sa predea titlul catre actionar.
Totusi trebuie subliniate limitele constrângerii pe care o reprezinta daunele cominatorii. Conform Deciziei XX a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie daunele cominatorii pot fi executate doar in limitele daunelor interese dovedite. Astfel ca in caz de neeliberare a titlului catre actionar, actionarul poate cel mult obtine o despagubire, care de multe ori, având in vedere dificultatea de a proba intregul prejudiciu, poate fi o sanctiune total insuficienta. Nici aplicarea amenzii de prevazute de art. 580 indice 3 C.pr.civ. nu este de multe ori o sanctiune suficienta pentru societate sa procedeze la executarea obligatiei de a face.
Practica judecatoreasca in cazuri legate de transmiterea drepturilor de proprietate asupra imobilelor a admis solutia de a pronunta hotarâri care, in lipsa indeplinirii obligatiei de a face care avea ca rezultat transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor, sa pronunte o hotarâre care sa tina loc de act de vânzare-cumparare. Aceasta practica are ca suport dispozitia art. 1077 C.civ. Nu exista cazuistica, insa, pentru o cerere in care s-ar solicita instantei sa pronunte o hotarâre care sa tina loc de titlu de actionar.
Tinand seama ca emiterea titlului care incorporeaza actiunile este o obligatie legala a societatii, de indeplinirea careia raspund administratorii societatii, poate fi formulata o plângere penala impotriva acestora justificata de dispozitiile art. 245 C.pen. coroborat cu 258 C.pen.(abuz).
Asemanator cu acest titlu care incorporeaza actiunile este certificatul de actionar care poate fi eliberat actionarilor, din oficiu sau la cerere, de catre societatile care au emis actiuni nominative in forma dematerializata.
Art. 97 LSC: ” In cazul in care nu a emis si nu a eliberat actiuni in forma materiala, societatea, din oficiu sau la cererea actionarilor, le va elibera câte un certificat de actionar cuprinzând datele prevazute la art. 93 alin. (2) si (3) si, in plus, numarul, categoria si valoarea nominala a actiunilor, proprietate a actionarului, pozitia la care acesta este inscris in registrul actionarilor si, dupa caz, numarul de ordine al actiunilor.”
In caz de refuz al societatii de a elibera acest certificat caile de actiune ale actionarului sunt asemanatoare cu cele expuse pentru titlul de actionar.
_____________
Nota Avocatnet.ro:
-
Articolul face parte dintr-o serie de articole care mai cuprinde:
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor.(1)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (3)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (4). Dreptul la dividende
Comentarii articol (0)