Mult mai importanta in implicatii practice este problematica inscrierii actionarilor si actiunilor pe care le detin in registrului actionarilor. Aceasta priveste atat actiunile nominative emise in forma dematerializata cat si actiunile nominative emise in forma materializata.
Inscrierea in registrul actionarilor
Mult mai importanta in implicatii practice este problematica inscrierii actionarilor si actiunilor pe care le detin in registrului actionarilor. Aceasta priveste atat actiunile nominative emise in forma dematerializata cat si actiunile nominative emise in forma materializata.
Importanta inscrierii in registrul actionarilor provine din faptul ca toate drepturile legate de calitatea de actionar se exercita conditionat de inscrierea actionarului si a participatiei sale la capitalul social in registrul actionarilor.( art. 123 alin.3 din
Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 - LSC).
Registrul actionarilor poate fi completat fie de societatea insesi prin grija administratorilor (art.177 alin. 2 LSC), fie prin grija unei societati de registru independent. In cazul societatilor care sunt tranzactionate pe o piata de capital, evidenta actionarilor si actiunilor detinute de acestia este tinuta de Depozitarul Central, potrivit dispozitiilor Legii 297/2004.
In caz de neindeplinire a obligatiei de a completa sau a completa corect registrul actionarilor actionarii se pot plange impotriva administratorilor (daca registrul este completat la societate) justificat de dispozitiile art. 245 C.pen. coroborat cu 258 C.pen.(abuz).
In cazul in care actiunile societatii sunt tranzactionate pe o piata de capital reglementata si Depozitarul Central nu realizeaza o evidenta corecta (fapt mai rar intalnit) actionarii se pot plange si la Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare (CNVM).
In ce priveste actiunile in justitie de drept comun, si in acest caz completarea registrului actionarilor este o obligatie de a face. Observatiile facute mai sus privind limitele unei actiuni in justitie prin care se incearca obligarea la executarea unei obligatii de a face sunt aplicabile si in acest caz.
Actiunea privind obligarea de a realiza inregistrarile in registrul actionarilor poate fi promovata atat impotriva societatii cat si administratorilor insisi.
In cazul in care registrul actionarilor este tinut de catre un registru independent sau de catre Depozitarul Central, o astfel de actiune poate fi indreptata impotriva acestora in caz de refuz in a inregistra actionarul cu actiunile pe acre le detine.
Aceste probleme sunt asemanatoare si in ceea ce priveste actiunile dobandite ulterior prin cesiuni.
Conform art. 98 alin. 1 din LSC, „dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma materiala se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor si prin mentiunea facuta pe titlu, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor. Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma dematerializata se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor.”
In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra actiunilor, pozitia actionarului poate fi inca si mai dificila datorita restrictiilor conventionale de transmitere a actiunilor, restrictii inscrise in actele constitutive. Astfel, asociatii pot conditiona transmiterea actiunilor de avizul consiliului de administratie sau al adunarii generale privind persoana dobanditorului (clauze de agrement)
1.
In ce priveste actiunile care s-ar obtine in urma unei proceduri de executare silita dificultatile sunt asemanatoare
2.
Semnificatia inregistrarii in registrul comertului
In fine, trebuie precizat ca in cazul societatilor pe actiuni inscrierea actionarului in registrul comertului nu are vreo semnificatie juridica speciala. In toate cazurile trebuie stiut ca inregistrarea transferului de proprietate asupra actiunilor este o procedura facultativa si Oficiul Registrului Comertului nu poate ridica nici o obiectiune legata de vreo neconcordanta intre documentele prezentate la acesta si inregistrarile din Registrul Comertului cu privire la actionariat. Dispozitia normativa foarte importanta si extrem de utila in cazul oricarei neintelegeri in legatura cu acest subiect este ordinul comun al Ministerului Justitiei (nr.773) si al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (nr.608) din 1998 cu privire la tinerea registrului comertului si efectuarea inregistrarilor.
In ce priveste actiunile la purtator, desi mai rar intalnite in practica, acestea ridica cele mai controversate probleme. In fapt, in afara momentului initial in care actionarii au semnat si subscris actiunile conform actului constitutiv al societatii, dovada detinerii actiunilor nu se poate face decat prin prezentarea lor materiala.
In caz de pierdere sau distrugere a titlului care incorporeaza actiunile teoretic se pune problema posibilitatii reconstituirii lor. Totusi LSC tace cu desavarsire fata de aceasta problema.
NOTE Autor:
1Stanciu D. Carpenaru, Drept comercial roman, ed. 5, , Ed. All Beck, Bucureºti, 2004, p.314
2Tudoriu Dan Felix, Dificultati in executarea garantiilor reale asupra actiunilor,
http://www.infosrl.ro/societate-comerciala/articol/id_335/
_________________
Nota Avocatnet.ro :
- Articolul face parte dintr-o serie de articole care mai cuprinde:
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor.(1)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (2)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (4). Dreptul la dividende
Comentarii articol (2)