Motivatia esentiala pentru detinerea de actiuni emise de o societate comerciala este aceea economica, si anume prefigurarea participarii la distribuirea unei parti din profitul societatii comerciale catre actionari sub forma de dividende.
Dividendul este cota-parte din profitul din profitul societatii comerciale care se distribuie fiecarui asociat (art. 67 alin.1 Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale - LSC).
Ca si cuantum dividendele se distribuie proportional cu participare ala actul constitutiv, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Dreptul la dividend nu se naste automat in folosul actionarilor.
Pentru a se putea distribui dividend, trebuie, in primul rand, ca societatea comerciala sa fi inregistrat profit la sfarsitul exercitiului financiar. Fiind dependent de profit, iar profitul determinandu-se pe baza situatiilor financiare anuale ale societatii, rezulta ca dreptul la dividend se naste o singura data pentru fiecare an.
De asemenea dividendele nu pot fi aprobate si distribuit anterior inchiderii exercitiului financiar pentru care se hotaraste distribuirea de dividende.
Pe de alta parte numai ca urmare a unei hotarari a adunarii generale a actionarilor in sensul ca profitul sau o parte a sa sa fie distribuit sub forma de dividende se naste dreptul de a incasa dividende. Chiar daca exista profit, adunarea generala a actionarilor este libera sa decida ce va face cu acesta, fiind posibila o hotarare ca profitul sa fie distribuit sub forma de dividende, in tot sau in parte, catre actionari, dar fiind totodata posibila adoptarea unei hotarari in care sa se prevada o alta destinatie profitului – ca exemplu, sa fie folosit pentru investitii.
Competenta sa hotarasca asupra modului de repartizare a profitului este adunarea generala ordinara a actionarilor societatii comerciale.( art.111 alin. 2 lit.a LSC)
In ce priveste momentul la care se naste dreptul de a incasa dividendul, acesta poate fi determinat tot de catre adunarea generala a actionarilor. Totusi adunarea generala nu poate sa prevada un termen mai lung de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. (art.67 alin.2 LSC). In cazul in care societatea nu plateste dividendele in termenul stabilit, este datoare a despagubi pe actionari la nivelul dobanzii legale aferente perioadei pentru care s-a intarziat cu plata, iar daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor s-a stabilit un alt nivel al dobanzii, se va aplica acela pentru a se determina despagubirea datorata pentru intarzierea la plata dividendelor.
Unele probleme apar in ceea ce priveste determinarea persoanei in patrimoniul careia se nasc dividendele, avand in vedere ca dividendele sunt titluri de valoare care circula, fiind susceptibile ca intr-o anumita perioada de timp sa figureze in patrimoniul mai multor proprietari, in timp ce dividendele se distribuie si se platesc dupa principiul anualitatii.
Conform art. 67 alin. 6 din LSC dvidendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Aceasta norma sufera insa din mai multe puncte de vedere. Notiunea “a se cuveni” este imprecisa, fiind neclar daca se refera la data la care s-a hotarat distribuirea dividendului, sau data la care este scadenta obligatia de plata. Pe de alta parte nu ofera o solutie pentru situatia cand actiunile ar cunoaste o succesiune de mai mult de doi detinatori in cursul unui an.
Mult mai importanta pentru lamurirea acestui aspect este dispozitia art.123 alin. 3 LSC “Actionarii indreptatiti sa incaseze dividende sau sa exercite orice alte drepturi sunt cei inscrisi in evidentele societatii sau in cele furnizate de registrul independent privat al actionarilor, corespunzatoare datei de referinta.”
Data de referinta este data stabilita de Consiliul de administratie/administrator/directorat, data in functie de care sunt invitati actionarii sa ia parte la adunarea generala si in functie de care sunt stabiliti actionarii care pot vota in adunarea generala a actionarilor.
Aceste dispozitii trebuie interppretate in sensul ca actionarii care sunt inregistrati in registrul actionarilor la data de referinta a adunarii generale sunt cei in patrimoniul carora se naste dreptul de a incasa dividendul.
In ce priveste societatile comerciale pe actiuni ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata (Bursa) Lgea 297/2004 a pietii de capital prevede cateva reguli derogatorii.
Astfel, potrivit art 238 din aceasta lege, identificarea actionarilor care urmeaza a beneficia de dividende sau alte drepturi si asupra carora se rasfrang efectele hotararilor adunarii generale a actionarilor va fi stabilita de catre insesi adunarea generala.
Termenul maxim in care se vor plati dividendele nu poate fi mai mare de 6 luni de la data desfasurarii adunarii generale a actionarilor la care au fost aprobate dividendele. In cazul in care nu se stabileste nicio data pentru plata dividendelor, atunci dividendele trebuie platite in maximum 60 de zile de la data la care hotararea de stabilire a dividendelor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Potrivit art. 105 LSC in situatia in care societatea comerciala ajunge sa detine propriile actiuni pentru acele actiuni, nu se poate insa dividend.
Se cuvine a mentiona si actiunile cu dividend prioritar reglementate de art. 95 din LSC, desi sunt mai putin intalnite in practica.
Societatea comerciala pe actiuni poate emite actiuni preferentiale cu dividend prioritar fara drept de vot, ce confera titularului:
a. dreptul la un dividend prioritar prelevat asupra beneficiului distribuibil al exercitiului financiar, inaintea oricarei alte prelevari;
b. drepturile recunoscute actionarilor cu actiuni ordinare, inclusiv dreptul de a participa la adunarea generala, cu exceptia dreptului de vot.
Actiunile cu dividend prioritar, fara drept de vot, nu pot depasi o patrime din capitalul social si vor avea aceeasi valoare nominala ca si actiunile ordinare. Administratorii, directorii, respectiv membrii directoratului si ai consiliului de supraveghere, precum si cenzorii societatii nu pot fi titulari de actiuni cu dividend prioritar fara drept de vot.
In caz de intarziere a platii dividendelor, actiunile preferentiale vor dobandi drept de vot, incepand de la data scadentei obligatiei de plata a dividendelor ce urmeaza a fi distribuite in cursul anului urmator sau, daca in anul urmator adunarea generala hotaraste ca nu vor fi distribuite dividende, incepand de la data publicarii respectivei hotarari a adunarii generale, pana la plata efectiva a dividendelor restante.
Actiunile preferentiale si actiunile ordinare vor putea fi convertite dintr-o categorie in cealalta prin hotarare a adunarii generale extraordinare a actionarilor.
____________
Nota Avocatnet.ro :
- Articolul face parte dintr-o serie de articole care mai cuprinde:
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor.(1)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (2) Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (3)
Comentarii articol (2)