Ministerul Economiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor lucreaza in prezent la un proiect comun ce vizeaza monitorizarea preturilor la nivel national, in contextul majorarii TVA-ului la 24%.
”Tin sa fac o precizare: nicio autoritate a statului nu va interveni in politica comerciala a unui comerciant. Urmarim crearea unei competitii reale intre lanturile de magazine, intre comerciantii de toate felurile. Vom incepe cu produsele de baza. Pe baza datelor afisate de ANPC, clientii se pot informa legat de preturile la produse”, a declarat ministrul Videanu.
”Demersul reprezinta informarea corecta a cetateanului asupra preturilor sau evolutiei preturilor. Vom cere lanturilor de magazine sa ne transmita listele de preturi. De asemenea, se impune o campanie sociala, adica CNA sa accepte o campanie sociala de corecta informare a populatiei, iar informarea sa se faca si prin mass-media” a tinut sa precizeze Videanu.
Potrivit acestuia, Observatorul Preturilor ar urma sa fie functional de la 15 septembrie.
Ministrul a declarat ca pentru crearea acestui organism costurile sunt "minimale" si ca nu vor fi operate angajari, responsabilitatile urmand sa fie preluate de salariatii actuali. De asemenea, observatorul va afisa in prima etapa preturile produselor de baza, care vor putea fi consultate pe un portal de internet.
"Nicio autoritate a statului nu va interveni in decizia unui comerciant sau a unui consumator, daca evident acestia respecta legea. Observatorul se doreste a fi o masura de natura administrativa si preventiva pentru corecta informare a cetateanului, in ideea de a lua deciziile cele mai corecte, pentru ca in perioada de criza pot sa apara speculatii in piata. Cred ca acest observator va avea eficienta scontata", a afirmat Videanu intr-o conferinta de presa.
Asociatia Retelelor Comerciale: Observatorul Preturilor este inutil
Pe de alta parte, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania considera ca demersul ministerului privind implementarea unui Observator al Preturilor este inutil, ineficient si discriminatoriu. ”Introducerea Observatorului de Preturi este inutil deoarece nu se adreseaza adevaratei zone de manifestare a specularii crizei, care este economia subterana, ci comertului modern, fiscalizat in intregime si unde preturile se ajusteaza natural, prin existenta unei concurente reale si pe baza raportului dintre cerere si oferta”, considera reprezentantii AMRCR.
Comentarii articol (3)