Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de asigurarea CASCO, care este facultativa, pentru ca riscurile pe care le acopera fiecare dintre cele doua tipuri de polite sunt diferite, au precizat marti reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Astfel,
RCA plateste despagubiri persoanelor pagubite de asiguratul pentru care s-a incheiat polita, in timp ce
CASCO plateste despagubiri asiguratului Casco.
RCA este o
asigurare obligatorie de raspundere civila pe baza careia asiguratorul care a emis polita plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat acea asigurare RCA.
Pe de alta parte, mai explica CSA,
CASCO este o asigurare de bunuri, in baza careia asiguratorul plateste despagubiri proprietarului vehiculului asigurat CASCO pentru furtul sau daunele materiale produse la acest vehicul, indiferent daca daunele au fost sau nu provocate de vehiculul respectiv.
“Deci,
asigurarea CASCO nu despagubeste terte persoane (ca in cazul RCA), ci
numai pe proprietarul vehiculului asigurat CASCO”, au punctat reprezentantii CSA.
Potrivit sursei citate,
orice proprietar de vehicul are obligatia sa detina o asigurare RCA, indiferent daca incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul, iar aceasta obligatie este aplicabila nu numai persoanelor fizice si juridice romane, ci si persoanelor din Spatiul Economic European care detin vehicule.
Asigurarea RCA
Scopul asigurarii RCA este ca
cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite,
indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba, conform informatiilor oferite de pagina de internet a CSA.
Poti incheia un contract de asigurare RCA cu oricare dintre
societatile de asigurare autorizate de CSA, pentru o perioada de 6 sau 12 luni, in functie de optiunea personala.
Odata cu polita de asigurare, vei primi
documentul international de asigurare, precum si o
vigneta, pe care trebuie sa o aplici
pe parbriz, intr-un loc vizibil din exterior.
Potrivit CSA, vignetele valabile incepand din 2011 sunt
atat inseriate, cat si numerotate, pentru a se asigura un plus de siguranta in ceea ce priveste veridicitatea politei de asigurare RCA cumparate. De aceea e important sa verificati daca vigneta primita este inseriata si numerotata, iar
numarul de pe aceasta este mentionat si pe polita de asigurare (polita care este inseriata si are, de asemenea, un numar).
Asigurarea obligatorie RCA este valabila pe teritoriul
Romaniei, al
statelor membre UE, precum si pe teritoriul
tarilor apartinand Spatiului Economic European.
De asemenea, CSA puncteaza ca polita RCA este valabila si pe teritoriul
statelor care leaga direct doua tari membre ale UE in care nu exista birou national.
Totusi, asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei, iar tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate pe polita.
Despagubiri RCA
Polita RCA asigura despagubiri, conform precizarilor CSA, pentru:
• vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
• pagube materiale;
• pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
• cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
Aceste despagubiri se acorda in
limitele de raspundere precizate in contractul de asigurare, insa
nu pot fi mai mici decat limitele de despagubire prevazute de normele in vigoare privind asigurarea RCA emise de CSA.
Ordinul CSA nr. 5/2010 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule stabileste la
art. 24 ca limitele de despagubire sunt:
a) pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul 2010, la un nivel de 500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru accidente produse in anul 2011, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru accidente produse in anul 2012, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;
b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul 2010, la un nivel de 2.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru accidente produse in anul 2011, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 3.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru accidente produse in anul 2012, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
De asemenea,
valoarea despagubirilor nu poate depasi valoarea prejudiciilor cauzate, mai precizeaza CSA.
Asigurarea CASCO
CASCO este o
asigurare facultativa in baza careia societatea de asigurare achita despagubiri pentru avariile accidentale (partiale sau totale) si/sau furtul (partial sau total) suferite de vehiculul asigurat si inscris in polita de asigurare.
Ea poate fi incheiata la oricare dintre
societatile de asigurare autorizate de CSA.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor avertizeaza ca, in functie de societatea de asigurarea aleasa, conditiile pentru polita CASCO pot diferi in ceea ce priveste riscurile asigurate, riscurile excluse sau valoarea fransizei (acea parte din valoarea daunei pe care o suporta proprietarul vehiculului si poate fi stabilita de catre societatea de asigurare ca valoare fixa ori ca procent din suma asigurata sau din valoarea daunei).
In plus, pot diferi si primele de asigurare si conditiile de plata ale acestora.
___
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (22)