In domeniul circulatiei publice, politistii locali au sarcini precise, stabilite prin articolul 7 din legea mentionata, asemanatoare cu cele ale politistilor rutieri. Mai mult, atunci cand isi exercita atributiile de circulatie, agentii locali de politie trebuie sa fie echipati intr-un mod similar cu agentii de circulatie din politia rutiera. Mai exact, sunt obligati sa poarte o uniforma specifica, iar in functie de anotimp, peste uniforma vor purta vesta sau scurta cu elemente reflectorizante, pe care este imprimata emblema "POLITIA LOCALA", precum si cascheta cu coafa alba.
Potrivit Legii nr. 155/2011, politistii locali au dreptul sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis.
De asemnea, acestia au dreptul sa dispuna masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar.
Politistii locali mai pot da amenzi de circulatie si pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule.
In plus, agentii politiei locale pot constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap.
Nici pietonii nu scapa de amenzi, politia locala avand dreptul sa ii sanctioneze si pe acestia pentru incalcarea normelor rutiere. In aceeasi situatie se afla si biciclistii, conducatorii de mopede sau de vehicule cu tractiune animala.
In cazul unor accidente rutiere soldate cu victime, politistii locali trebuie sa asigure paza la locul accidentelor si sa ia primele masuri necesare pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor si a faptuitorilor. Daca este necesar, politistii locali trebuie sa asigure si transportul victimelor la cel mai apropiat spital.
O alta atributie pe care politia locala o mai are in domeniul circulatiei publice este aceea de a verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutiera si de a sesiza neregulile constatate privind functionarea semafoarelor, starea indicatoarelor si a marcajelor rutiere si acorda asistenta in zonele in care se aplica marcaje rutiere.
In plus, in cazul vehiculelor fara stapan, abandonate pe spatiul public, politia locala trebuie sa colaboreze cu structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru a identifica detinatorul sau utilizatorul respectivului autovehicul.
De asemenea, politistii locali mai au ca atributii de circulatie:
- sa asigure fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei;
- sa participe la actiuni comune cu administratorul drumului pentru inlaturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundenta, viscol, vant puternic, ploaie torentiala, grindina, polei si alte asemenea fenomene, pe drumurile publice;
- sa participe, impreuna cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane, la asigurarea masurilor de circulatie ocazionate de adunari publice, mitinguri, marsuri, demonstratii, procesiuni, actiuni de pichetare, actiuni comerciale promotionale, manifestari cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, dupa caz, precum si de alte activitati care se desfasoara pe drumul public si implica aglomerari de persoane;
- sa sprijine unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane in asigurarea masurilor de circulatie in cazul transporturilor speciale si al celor agabaritice pe raza teritoriala de competenta;
- sa acorde sprijin unitatilor/structurilor teritoriale ale Politiei Romane in luarea masurilor pentru asigurarea fluentei si sigurantei traficului
Comentarii articol (93)