Guvernul a aprobat Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, care include parametrii macro-economici conveniti cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, informeaza un comunicat de presa al Executivului.
Astfel, pentru anul urmator, Executivul estimeaza o crestere economica de 3,5% - 4% din PIB. Astfel, conform ministrului Finantelor Publice, in 2012, este estimata o crestere a PIB-ului de la 543 miliarde de lei, la 588 de miliarde de lei. De asemenea, strategia fiscal – bugetara prevede un deficit bugetar de 3% in 2012, 2,5% in 2013 si 2,2% in 2014%.
Insa, ministrul Finantelor Publice a facut apel la necesitatea de a asigura o politica prudenta in ce priveste alocarea resurselor.
„Trebuie sa ne asiguram ca acea crestere economica este sustenabila si poate sa acopere cheltuielile incat sa nu inregistram derapaje. (..)Trebuie sa fim prudenti, nu putem sa anuntam niste cresteri de salarii, de cheltuieli sociale, atata timp cat acestea nu se inscriu in aceasta politica de consolidare fiscala”, a mai spus Ialomitianu.
Totodata, ministrul Finantelor Publice a precizat ca, si in urmatoarea perioada, vor fi alocate mai multe fonduri pentru investitii.
„Avem pentru 2012 – 43 de miliarde de lei, pentru 2013 - 49,5 miliarde, iar pentru 2014 – 55,7 miliarde”, a afirmat ministrul Ialomitianu.
De asemenea, deficitul bugetar a fost estimat la 3% din PIB pentru anul 2012, 2,5% din PIB pentru 2013 si 2,2% din PIB pentru 2013.
In acelasi timp, potrivit ministrului, cheltuielile de personal vor continua sa fie reduse gradual, astfel:
• pentru 2012 sa reprezinte 7,2% din PIB;
• pentru 2013 sa reprezinte 7,08% din PIB;
• pentru 2014 sa reprezinte 6,79% din PIB.
„Aplicam in continuare masura privind blocarea angajarilor, se aplica aceeasi procedura si in 2012. Legat de cresterea cheltuielilor cu salariile, trebuie sa ne asiguram ca o sa avem de-a face cu o crestere sustenabila. Deci sa avem o sustinere financiara privind cresterea acestor cheltuieli”, a explicat ministrul.
Totodata, ministrul a precizat ca in Legea bugetului de stat pe 2012 va fi gasita o noua modalitate de esalonare a drepturilor de natura salariala castigate in instanta de bugetari. Suma totala aferenta titlurilor executorii reprezentand drepturi de natura salariala obtinute in instanta, pana in prezent, se ridica la aproximativ 8 miliarde de lei.
Reducerea CAS, amanata de Executiv
In strategia fiscal – bugetara adoptata de Executiv nu este prevazuta, insa, si reducerea contributiilor sociale pentru angajatori, asa cum fusese anuntata de membrii Executivului in primavara lui 2011.
„Nu am prevazut reducerea contributiilor sociale pentru ca, asa cum este si in acordul cu FMI, trebuie sa discutam acest lucru. Nu este momentul. Ceea ce este in strategia fiscal – bugetara este ce am convenit cu Fondul, Comisia Europeana si Banca Mondiala. O decizie in acest sens nu s-a luat, se amana pana cand momentul este optim de a lua aceasta decizie, pentru a nu iesi din… , adica sa provocam derapaje. Noi avem o politica de consolidare fiscala. In momentul acesta nu ne putem permite de a lua o asemenea decizie”, a explicat Gheorghe Ialomitianu.
Strategia fiscal-bugetara va fi transmisa Parlamentului in procedura de urgenta, potrivit legii.
Comentarii articol (0)