Legea Nr. 287/2009*) privind Codul civil a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 505, din 15 iulie 2011.
TITLUL PRELIMINAR
Despre legea civila**)
_
*) Republicata in temeiul art. 218 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011.
Legea nr. 287/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, a fost modificata prin Legea nr. 71/2011 si rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 427 din 17 iunie 2011 si in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 489 din 8 iulie 2011.
**) Dispozitiile de punere in aplicare a titlului preliminar sunt cuprinse in art. 8 din Legea nr. 71/2011.
_
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Izvoarele dreptului civil
Art. 1. — (1) Sunt izvoare ale dreptului civil legea, uzantele si principiile generale ale dreptului.
(2) In cazurile neprevazute de lege se aplica uzantele, iar in lipsa acestora, dispozitiile legale privitoare la situatii asemanatoare, iar cand nu exista asemenea dispozitii, principiile generale ale dreptului.
(3) In materiile reglementate prin lege, uzantele se aplica numai in masura in care legea trimite in mod expres la acestea.
(4) Numai uzantele conforme ordinii publice si bunelor moravuri sunt recunoscute ca izvoare de drept.
(5) Partea interesata trebuie sa faca dovada existentei si a continutului uzantelor.
Uzantele publicate in culegeri elaborate de catre entitatile sau organismele autorizate in domeniu se prezuma ca exista, pana la proba contrara.
(6) In sensul prezentului cod, prin uzante se intelege obiceiul (cutuma) si uzurile profesionale.
_
Nota AvocatNet.ro: Legea Nr. 287/2009 privind Codul civil – republicata la 15 iulie 2011, in forma integrala, poate fi consultata in fisier atasat.
Comentarii articol (15)
as dori sa stiu daca exista o baza legala pentru urmatoarea situatie.
Exista o proprietate neangrijita si neintretinuta cu impozit neplatit de cel putin 15 ani, doresc sa platesc acest impozit impreuna cu penalizarile aferente si sa obtin drept de proprietate pentru a o intretine.
Am auzit ca ar exista o lege ce imi permite acest lucru dar nu stiu cati ani trebuie sa fie neantretinuta pentru a-mi reveni de drept dupa achitarea datoriilor catre stat.
Va rog sa-mi raspundeti pe email.
Lucrarea, integrată în Colecţia Comentarii, are drept punct de plecare textul noului Cod civil şi oferă cititorului informaţia necesară pentru a-l putea înţelege, interpreta şi aplica, atât prin prisma explicaţiilor teoretice, cât şi a trimiterilor la soluţiile din practica judiciară. :)
multumesc.
Pentru mai multe intrebari/discutii referitoare la admitere Barou
www.avocatnet.ro/content/for... />
:)