Georgiana Singurel, Associate Partner in cadrul Reff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, a definit, la o solicitare mai veche a noastra, poprirea ca "forma a executarii silite indirecte prin care se valorifica sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului urmarit de catre o terta persoana, creditorul subrogandu-se in mod conditionat si provizoriu in drepturile acestuia din urma".
De asemenea, avocatul a mai explicat si ca poprirea implica trei participanti:
- creditorul urmaritor, denumit si creditorul popritor - este creditorul din raportul principal de creanta, respectiv acea persoana care fie cere sa se indisponibilizeze o suma de bani, un titlu de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile in mana tertului poprit, fie cere executarea acestor valori in cadrul procedurii executionale. El poate fi orice persoana ce are legitimare procesuala activa, ceea ce rezulta implicit, in materie de poprire executorie, din existenta unui titlu executoriu, astfel cum acesta este stabilit prin lege.
- debitorul urmarit in cadrul procedurii popririi, denumit si debitorul poprit – trebuie sa intruneasca in persoana sa atat calitatea de debitor al creditorului propritor, cat si calitatea de creditor al tertului poprit.
- un tert, debitor al debitorului poprit, denumit tert poprit - este o persoana juridica sau fizica straina de raportul obligational initial, stabilit intre creditorul urmaritor si debitorul poprit, care este la randul sau debitor fata de debitorul poprit. Calitatea sa procesuala este determinata de existenta a unui raport obligational intre debitorul urmarit si tertul poprit. Cel mai des, acest raport isi va avea izvorul intr-un raport juridic de munca.
Valentin Tic-Chiliment (foto dreapta), coordonatorul departamentului de Taxe al companiei Accace (www.accace.com), a aratat, pentru AvocatNet.ro, ca exista mici diferente intre procedura prin care sunt poprite creantele ne-fiscale si procedura prin care sunt poprite creantele fiscale.
Astfel, potrivit specialistului Accace, institutia popririi, asa cum este definita in dreptul civil, presupune existenta unei hotarari judecatoresti sau a unei proceduri prealabile in instanta. Mai exact, in cazul creantelor ne-fiscale, poprirea se infiinteaza de catre executorul judecatoresc, printr-o adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu comunicata tertului poprit.
In schimb, in cazul creantelor fiscale, poprirea se infiinteaza de catre organul de executare, si anume de organele fiscale care administreaza creante fiscale sau alte organe proprii ale institutiilor publice.
“O diferenta importanta intre cele doua tipuri de popriri o constituie faptul ca, in cazul creantelor fiscale, poprirea nu este supusa validarii, simplificandu-se si accelerandu-se astfel procesul de executare silita, contrar procedurii de drept civil, care trebuie sa urmeze o cale mai indelungata, precum si cai de atac mai elaborate”, a mai precizat consultantul fiscal contactat de noi.
Poprirea creantelor fiscale
Potrivit lui Valentin Tic-Chiliment, poprirea se poate institui pentru toate creantele fiscale si categoriile de contribuabili prevazute de Codul Fiscal.
In cazul in care un debitor nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, vor proceda la actiuni de executare silita.
“Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita”, arata expertul Accace.
Acesta a mentionat ca poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu.
In acelasi timp, va fi instiintat si debitorul.
„Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu”, subliniaza Valentin Tic-Chiliment.
Ce venituri pot fi poprite
Consultantul fiscal a mai aratat ca sunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
„In cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, bancile sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb afisat de acestea pentru ziua respectiva”, puncteaza expertul.
Trebuie sa mai stiti ca sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala sunt supuse urmaririi numai in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Astfel, salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, respectiv pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Venituri care nu pot fi poprite niciodata
Codul de procedura civila stabileste si care sunt veniturile care nu pot fi poprite, indiferent de datoria care este urmarita.
Mai exact, nu pot fi supuse popririi:
- sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege;
- sumele reprezentand credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
- alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, care nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii;
- sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi.
Dupa infiintarea popririi, tertul poprit este obligat:
- sa plateasca, de indata sau dupa data la care creanta devine exigibila, organului fiscal, suma retinuta si cuvenita, in contul indicat de organul de executare;
- sa indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, instiintand despre aceasta organul de executare.
Daca tertul poprit incalca prevederile privind poprirea, el va raspunde solidar cu debitorul, in limita sumelor sustrase indisponibilizarii.
Ce creante au prioritate la poprire
Valentin Tic-Chiliment ne-a explicat ca, in cazul in care sumele datorate de debitor sunt poprite de mai multi creditori, tertul poprit ii va anunta in scris despre aceasta pe creditori si va proceda la distribuirea sumelor potrivit urmatoarei ordini de preferinta:
a)creantele reprezentand cheltuielile de orice fel, facute cu urmarirea si conservarea bunurilor al caror pret se distribuie;
b)creantele reprezentand salarii si alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru intretinerea si ingrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporara de munca, pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea sau intarirea sanatatii, ajutoarele de deces, acordate in cadrul asigurarilor sociale de stat, precum si creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii;
c)creantele rezultand din obligatii de intretinere, alocatii pentru copii sau de plata a altor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
d)creantele fiscale provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului Trezoreriei Statului, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
e)creantele rezultand din imprumuturi acordate de stat;
f)creantele reprezentand despagubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice prin fapte ilicite;
g)creantele rezultand din imprumuturi bancare, din livrari de produse, prestari de servicii sau executari de lucrari, precum si din chirii sau arenzi;
h)creantele reprezentand amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
i)alte creante.
De asemenea, pentru plata creantelor care au aceeasi ordine de preferinta, daca legea nu prevede altfel, suma realizata din executare se repartizeaza intre creditori proportional cu creanta fiecaruia, a mai mentionat coordonatorul departamentului de Taxe al Accace.
El a precizat ca poprirea se poate infiinta si ca masura asiguratorie de catre organele competente potrivit legii.
„In acest caz, afirma Tic-Chiliment, banca nu va vira sumele indiponibilizate organului de executare, ci le va indiponibiliza doar la dipozitia acestuia. Poprirea infiintata anterior, ca masura asiguratorie, devine executorie prin comunicarea copiei certificate de pe titlul executoriu, facuta tertului poprit, si instiintarea despre aceasta a debitorului”.
Ce variante are contribuabilul supus popririi
Consultantul fiscal Accace ne-a explicat ca un contribuabil supus popririi are doua doua posibilitati, odata ce a fost demarata procedura de poprire.
Pe de-o parte, contribuabilul isi poate stinge obligatiile fiscale, ceea ce va duce la desfiintarea popririi.
Pe de alta parte, daca tertul poprit instiinteaza organul de executare ca nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit, instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, la cererea organului de executare ori a altei parti interesate, pe baza probelor administrate, va pronunta mentinerea sau desfiintarea popririi. La fel se intampla si in cazul in care se invoca alte neregularitati privind infiintarea popririi.
Citeste si despre cum se face poprirea creantelor ne-fiscale.
Comentarii articol (24)