Pentru a putea opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor in 2012, contribuabilii persoane juridice romane trebuie sa indeplineasca, cumulativ, la data de 31 decembrie 2011 urmatoarele conditii:
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- au de la 1 pana la 9 salariati, inclusiv;
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
- capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Daca indeplinesc toate aceste conditii, societatile pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea formularului 010 - „Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni" privind optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor (Descarca de aici declaratia 010). Optiunea pentru acest sistem de impozitare poate fi depusa numai pana la 31 ianuarie 2012. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv, iar in situatia in care una dintre conditii nu mai este indeplinita, microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator.
Atentie! Pentru indeplinirea conditiei privind numarul de salariati se are in vedere numarul de persoane angajate cu contract individual de munca, indiferent de durata timpului de munca, inscrise in statele de salarii si/sau in registrul general de evidenta a salariatilor. De asemenea, este important de stiut ca, la analiza indeplinirii conditiei privind numarul de salariati, se numara si contractele de munca suspendate, potrivit legii.
Pentru persoanele juridice care au un singur salariat care demisioneaza in cursul unei luni, precum si in situatia in care raportul de munca inceteaza ca urmare a pensionarii sau desfacerii contractului individual de munca in urma savarsirii unor acte care, potrivit legii, sunt sanctionate inclusiv prin acest mod, conditia privind numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat.
In ceea ce priveste incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor (vezi mai jos detalii).
Totodata, trebuie sa retineti ca nu pot opta pentru plata pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice care:
- se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul bancar (societatile comerciale bancare, casele de schimb valutar, societatile de credit ipotecar, cooperativele de credit etc.);
- se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul asigurarilor (de exemplu, societatile de asigurare-reasigurare), al pietei de capital (de exemplu, burse de valori sau de marfuri, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de registru, societatile de depozitare), cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii (brokerii si agentii de asigurare);
- desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului. incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor;
- au capitalul socal detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de salariati.
Aria de cuprindere si cota de impozitare
Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad:
- veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii de exploatare;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de plata a impozitului.
Ce trebuie sa mai stii despre microintreprinderi
Microintreprinderile care in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro vor calcula si plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita veniturilor, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai putea reveni la acest mod de impozitare in perioada urmatoare.
Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.
Important! Societatile care au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2011 pot schimba sistemul de impunere devenind platitoare de impozit pe profit incepand cu 2012. Optiunea se exercita tot pana la 31 ianuarie 2012.
Puteti citi aici un ghid complet despre regimul fiscal al microintreprinderilor in 2012.
Comentarii articol (17)