Ministerul Justitiei nu mai este institutia abilitata sa supravegheze respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, potrivit unei Hotarari de Guvern publicata miercuri. Acelasi act normativ stabileste ca se elimina si dreptul institutiei de a verifica modul de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-au luat masuri de siguranta cu caracter medical.
Hotararea de Guvern nr. 508/2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 62/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei (MJ) a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 332, din 16 mai 2012 si cuprinde o serie de modificari si completari ce vor simplifica procesul decizional si vor dezvolta capacitatea institutionala a MJ, dupa cum se preciza in nota de fundamentare.
Una dintre modificarile aduse de actul normativ este legata de eliminarea unora dintre atributiile principale ale Ministerului Justitiei. Astfel, institutia
nu va mai supraveghea respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti si nici nu va mai exercita competentele de sesizare privind incalcarea acestora de catre alte institutii.
Totodata,
nu va mai verifica modul de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-au luat masuri de siguranta cu caracter medical.
In ceea ce priveste aparatul de lucru al ministrului Justitiei,
postul de subsecretar de stat se desfiinteaza, fiind transformat in cel de secretar de stat. In felul acesta, ministrul va fi ajutat in activitatea sa de 3 secretari de stat, de secretarul general si secretarul general adjunct, in conditiile in care, in prezent, legea prevede existenta a 2 secretari de stat si a unui subsecretar de stat.
O alta modificare este detalierea modului de functionare a Directiei de implementare a proiectelor finantate din imprumuturi externe (DIPFIE), compartiment ce administreaza si gestioneaza bugetele alocate proiectelor implementate, tine evidenta financiar-contabila, intocmeste registrele contabile obligatorii, gestioneaza conturile contabile, intocmeste balanta de verificare si transmite situatiile financiare lunare, trimestriale si anuale.
Actul normativ citat stabileste totodata
statutul independent al acestui compartiment fata de activitatea aparatului propriu al ministerului.
La nivelul structurilor ce functioneaza in cadrul MJ, HG nr. 508/2012 introduce
un nou organism, Consiliul Tehnico-Economic, ce va avea rolul de a analiza si de a aviza documentatiile tehnico-economice elaborate de proiectanti de specialitate finantate din fonduri publice sau din credite externe contractate sau garantate de stat. Componenta si atributiile noii structuri se or stabili ulterior prin ordin al ministrului.
Hotararea reglementeaza inclusiv numarul maxim de posturi din unitatile subordonate MJ, astfel ca Institutul National de Expertize Criminalistice va avea 71, Oficiul National al Registrului Comertului – 1787 de posturi, iar Autoritatea Nationala pentru Cetatenie – 126 de posturi.
Urmariti sectiunea Legislatie a AvocatNet.ro pentru a consulta textul integral al HG nr. 508/2012.
Comentarii articol (6)