Mai precis, daca sunteti persoana fizica sau juridica si detineti un cont la o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor, FGDB va garanteaza sumele de bani depuse, in orice moneda, sub forma de: certificat de depozit nominativ, cont curent, cont de depozit, cont de economii, cont de card, cont comun, sau sub forma altor produse similare.
In cazul in care depozitul devine indisponibil la institutia de credit, FGDB asigura plata compensatiilor, in limita plafonului de garantare stabilit incepand cu 1 ianuarie 2011, de 100.000 de euro (in echivalent lei).
Altfel spus, veti putea fi compensat doar in aceasta limita, indiferent de cate depozite detineti la aceeasi institutie de credit. In cazul in care detineti conturi la mai multe institutii de credit, atunci aveti dreptul la compensatii de aceeasi valoare pentru fiecare din institutiile de credit la care sunteti titular de depozite, in cazul cand acestea devin indisponibile.
Ce institutii de credit participa in 2012 la FGDB?
In luna mai 2012, FGDB publica o lista a institutiilor de credit participante la Fond, insa acea lista nu mai este valabila, intrucat FGDB a publicat, recent, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 637, o lista modificata. Mai precis, in lista initiala, una dintre institutiile de credit era Emporiki Bank - Romania, iar acum, aceasta a fost inlocuita cu Credit Agricole Bank. De fapt, Emporiki Bank a devenit Credit Agricole, procedurile si formalitatile legale necesare fiind indeplinite inca din luna august, anunta institutia pe site-ul propriu.
Iata lista actualizata a institutiilor de credit participante la Fond, asa cum a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 637, din 7 septembrie 2012:
I. Banci - persoane juridice romane
- Banca Comerciala Romana — S.A.
- RAIFFEISEN BANK — S.A.
- BRD — Groupe Société Générale — S.A.
- ATE BANK ROMANIA — S.A.
- UniCredit Tiriac Bank — S.A.
- Bancpost — S.A.
- Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK — S.A.
- Banca Romaneasca — S.A., membra a Grupului National Bank of Greece
- Credit Europe Bank (Romania) — S.A.
- Banca Transilvania — S.A.
- Nextebank — S.A.
- ALPHA BANK ROMANIA — S.A.
- PIRAEUS BANK ROMANIA — S.A.
- RBS BANK (ROMANIA) — S.A.
- OTP BANK ROMANIA — S.A.
- BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA — S.A.
- CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA — S.A.
- LIBRA INTERNET BANK — S.A.
- Banca C.R. Firenze Romania — S.A.
- ROMANIAN INTERNATIONAL BANK — S.A.
- MARFIN BANK (ROMANIA) — S.A.
- Banca Comerciala CARPATICA — S.A.
- BANK LEUMI ROMANIA — S.A.
- VOLKSBANK ROMANIA — S.A.
- ProCredit Bank — S.A.
- Raiffeisen Banca pentru Locuinte — S.A.
- PORSCHE BANK ROMANIA — S.A.
- CEC BANK — S.A.
- BANCA MILLENNIUM — S.A.
- BCR BANCA PENTRU LOCUINTE — S.A.
- GARANTI BANK — S.A.
- Banca Comerciala FEROVIARA — S.A.
- Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP
Atentie! FGDB precieaza pe pagina de internet ca doar institutiile de credit persoane juridice romane sunt membre ale Fondului. In afara de acestea, in Romania mai functioneaza si sucursale ale institutiior de credit din state membre ale Uniunii Europene. Ele participa la schemele de garantatre din tarile de provenienta, iar depozitele la aceste institutii sunt garantate de schemele respective. Plafonul de garantare este aliniat in interiorul Uniunii Europene la 100.000 de euro.
Nota AvocatNet.ro: Lista initiala a institutiilor de credit, publicata in luna mai, poate fi consultata AICI. In sectiunea de legislatie a AvocatNet.ro va fi publicata, in zilele urmatoare, si lista actualizata recent de FGDB.
Comentarii articol (59)