avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Garantare depozit/cont bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Garantare depozit/cont bancar

Va salut,
Plafonul de garantare de 100000 Euro de catre stat a depozitelor/conturilor bancare se refera la fiecare depozit sau cont,indiferent daca acestea sunt detinute de acelasi titular?(de exemplu,doua depozite a cate 100000 de Euro fiecare,ale aceluasi titular,inseamna garantarea a 200000 de Euro?)
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:52, 20 Septembrie 2011
garantarea se face pentru 100.000 euro de persoana/banca
ai 101.000 euro intr-un cont sau 2,primesti 100.000 euro,restul se pierde
Calculul compensaţiei – caz general

Nivelul compensaţiei se calculează astfel: din suma tuturor depozitelor garantate pe care o persoană le deţine la respectiva instituţie de credit (la momentul în care acestea au devenit indisponibile) se scade valoarea totală a datoriilor exigibile pe care le are până la acea dată către instituţia de credit. Suma rămasă reprezintă compensația, dar care, începând cu 1 ianuarie 2011, nu poate fi mai mare de 100.000 de euro echivalent în lei aplicabil în prezent potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 (republicată în 2010, cu modificările şi completările ulterioare).

Calculul compensaţiei – alte cazuri

Dacă o persoană deţine un cont comun împreuna cu alţi deponenti, pentru calculul compensaţiei se va lua cota parte din soldul contului, conform legii şi contractului dintre cele două părţi (client - bancă). Dacă nu există astfel de prevederi, se va diviza soldul contului comun în părţi egale pentru deponenţii în cauză.

Dacă un deponent nu are dreptul la sumele aflate într-un cont, atunci sumele respective se includ în calculul compensaţiei datorate persoanei îndreptăţite la acestea. Condiţia este ca persoana îndreptăţită să fie identificată sau identificabilă inainte de data la care depozitele au devenit indisponibile.

În cazul unui deponent aflat sub urmărire penală pentru infracţiunea de spălare a banilor, FGDB suspendă plata compensaţiei pentru acesta, la solicitarea organelor abilitate legal, până la data la care primeşte dovada scoaterii de sub urmărire penală sau până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Deci daca o banca intra in faliment si aveti doua depozite de 100.000 euro fiecare veti primi doar 100.000 euro. Daca in schimb aveti doua depozite de 100.000 la doua banci diferite si ambele intra in faliment veti primi 200.000 euro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În caz ca banca da faliment sai se desfiinteaza, cum își poate ... goplanet goplanet În caz ca banca da faliment sai se desfiinteaza, cum își poate recupera o persoana fizica banii din conturi? (vezi toată discuția)
Depozite banca greceasca georgepbr georgepbr am si eu o intrebare: daca un deponent are intr-o banca greceasca echiv a 100.000 eur intr-un depozit si in contul curent are in mod frecvent peste 50.000 eur ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu depozitele populatiei la banci straine in caz ca acestea se retrag din romania? ELuminita ELuminita Buna ziua, Va rog ar putea cineva sa-mi spuna ce se intampla cu depozitele si conturile pe care o persoana fizica le are la o banca straina in cazul in ... (vezi toată discuția)