Buna reputatie NU mai este conditie de intrare in examen. Dar este verificata la final
La sfarsitul lunii aprilie 2012, CSM a adoptat HG nr. 279/2012, care prevedea ca la cererea de inscriere pentru sustinerea examenului de admitere in magistratura se vor anexa acte care sa ateste buna reputatie si o adeverinta care sa ateste faptul ca persoana este apta din punct de vedere psihologic pentru exercitarea functiei.
Noile reglementari stabilesc, insa, ca aceste documente nu se vor mai atasa la cererea de inscriere. Totusi, atat buna reputatie, cat si profilul psihologic ale candidatilor vor fi verificate dupa ce se afiseaza rezultatele definitive ale concursului, de comisia de admitere a concursului.
Astfel, candidatii admisi vor depune la tribunalele, respectiv la parchetele de pe langa tribunalele in a caror circumscriptie domiciliaza, in termen de 10 zile de la data publicarii rezultatelor definitive ale concursului, urmatoarele documente:
- curriculum vitae care sa cuprinda datele de identificare, datele de stare civila, datele cu privire la studiile absolvite si locurile de munca anterioare;
- caracterizarea de la ultimul loc de munca, care sa cuprinda inclusiv mentiuni privind existenta ori inexistenta unor eventualele sanctiuni disciplinare sau administrative;
- adeverinte eliberate de primarii si/sau, dupa caz, de administratiile financiare de la domiciliile avute in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din care sa rezulte, daca este cazul, natura si tipul contraventiilor comise si sanctiunile contraventionale aplicate in aceasta perioada;
- declaratia pe propria raspundere privind precizarea domiciliului avut in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului;
- orice alte inscrisuri pe care le considera relevante pentru verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii.
Hotararea cuprinde, ca si pana acum, o mentiune pentru cei care au mai indeplinit anterior functia de judecator sau procuror, astfel ca buna lor reputatie va fi verificata si prin prisma datelelor cuprinse in dosarul profesional.
Dupa verificarea bunei reputatii, candidatii sunt programati pentru vizita medicala, dar si pentru testarea psihologica, test ce, pana in prezent, nu era prevazut in regulamentele CSM.
Potrivit actului normativ, testarea psihologica consta in sustinerea unui test scris si a unui interviu in fata unui psiholog desemnat de CSM. Rezultatele testarii psihologice sunt concretizate intr-un raport, care cuprinde profilul psihologic al fiecarui candidat, precum si calificativul «Admis» sau «Respins». Acest rezultat poate fi, totusi, contestat de candidati, caz in care se va efectua o reexaminare, al carei rezultat va fi definitiv.
Etapele de concurs: probele scrise si interviul
Noile prevederi legale modifica si modul in care se va realiza examinarea candidatilor. Astfel, ca si pana acum, examinarea candidatilor se va face in 2 etape, prima dintre ele fiind si eliminatorie: sustinerea a 2 probe scrise.
S-a schimbat, insa, ordinea sustinerii celor 2 probe: prima proba consta intr-un test grila de verificare a cunostintelor juridice, iar cea de-a doua in sustinerea testului-grila de verificare a rationamentului logic, desi pana acum ordinea era inversa. Totodata, candidatii vor sustine testul de verificare a rationamentului logic doar daca au fost declarati admisi la cel de verificare a cunostintelor juridice.
Totusi, s-a pastrat prevederea conform careia pentru a trece in etapa a doua, cea a interviului, candidatii trebuie sa obtina la primele doua probe o nota "de trecere", calculata in functie de ponderea: 30% testul-grila de verificare a rationamentului logic si 70% testul-grila de verificare a cunostintelor juridice.
Comentarii articol (2)