avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere magistratura?!?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere magistratura?!?

Va rog frumos poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare:
Se poate sa dai examen pentru admitere la magistratura provenind dintr-o ramura judiciara a politiei, dintr-o functie de agent?
Cel mai recent răspuns: proc , utilizator 18:47, 11 Octombrie 2009
Admiterea în magistratura se face, de regula, prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii, cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii.


Concursul se organizeaza de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, în conditiile prezentului regulament.

La concursul de admitere în magistratura pot participa fostii judecatori si procurori care si-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica prevazut de art. 87 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit functii de specialitate juridica în aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învatamântul juridic superior acreditat, precum si magistratii-asistenti de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime în specialitate de cel putin 5 ani, la data sustinerii testului grila, daca îndeplinesc conditiile prevazute la art. 14 alin. (2) si, dupa caz, la art. 32 din Legea nr. 303/2004.

Concursul de admitere se organizeaza anual sau ori de câte ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecatorii si de la parchetele de pe lânga acestea.

În afara de conditia referitoare la vechimea în profesii juridice, persoana care doreste sa se înscrie la concursul de admitere în magistratura trebuie sa îndeplineasca cumulativ urmãtoarele conditii:
- sa aiba cetãtenia românã, domiciliul în România si capacitate deplinã de exercitiu;
- sa fie licentiatã în drept;
- sa nu aiba antecedente penale, cazier fiscal si sa se bucure de o bunã reputatie;
- sa cunoasca limba românã;
- sa fie aptã, din punct de vedere medical, pentru exercitarea functiei.

Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si practice la urmatoarele materii:
a) drept civil;
b) drept procesual civil;
c) drept penal;
d) drept procesual penal;
e) organizare judiciara si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului
Puteti accesa [ link extern ] /
da,multumesc,asta am citit si eu,urmaresc de ceva vreme site-ul CSM-ului si citesc multe altele,dar nu stiam daca in personalul de specialitate juridica din politie se incadreaza si categoria "agenti" sau doar ofiteri.
As fi vrut parerea unei persoane avizate, sa-mi explice intocmai.
Multumesc!
doar ofiterii care fac parte din politia judiciara sau ofiterii serviciilor juridice

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum devin procuror dezdemona_dezy dezdemona_dezy buna seara va rog daca se poate sa ma lamuriti si pe mine un absolvent USH la (zi) licentiat in drept cum poate devenii procuror in afara de cursurile de la ... (vezi toată discuția)
Trecerea din corpul ofiterilor in cel de procuror mihaim753 mihaim753 Care sunt etapele(si daca mai este posibil) pentru trecerea din corpul ofiterilor in cel de procuror? (vezi toată discuția)
Inm vs magistratura Gabi151 Gabi151 Am vazut ca se vorbeste despre 2 modalitati de a deveni magistrat. Prima modalitate, cea de la INM, stiu despre ce este vorba. Asa ca, daca ma poate lamuri ... (vezi toată discuția)