Potrivit informatiilor publicate de INM, concursul de admitere in magistratura se va desfasura in perioada 26 iunie-10 octombrie 2012, astfel:
- 26 iunie – 17 iulie 2012 – inscrierea candidatilor
- 26 august 2012 – testul-grila de verificare a cunostintelor juridice;
- 9 septembrie 2012 – testul grila de verificare a rationamentului logic;
- 1-8 octombrie 2012 – interviul.
Cei interesati, se pot inscrie doar daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) Au cetatenie romana, au domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) Sunt licentiati in drept;
c) Nu au antecedente penale sau cazier fiscal;
d) Cunosc limba romana si au o vechime in specialitate de cel putin 5 ani la data sustinerii concursului.
Ce acte sunt necesare la inscriere?
Conform sursei citate, cererile pentru inscrierea la concursul de admitere se vor depune in termen de 20 de zile de la data publicarii anuntului pe paginile de internet ale INM, ale tribunalelor sau parchetelor de pe langa acestea. Mai precis, conform calendarului de desfasurare a concursului, cererile de inscriere se depun in perioada 26 iunie – 17 iulie 2012.
INM informeaza ca, la cererea de inscriere, candidatii vor anexa urmatoarele acte:
- Certificatul de nastere, in copie certificata pentru conformitate de candidat;
- Actul de identitate, in copie certificata pentru conformitate de candidat;
- Diploma de licenta sau adeverinta provizorie, in copie certificata pentru conformitate de candidat;
- Chitanta de plata a taxei de inscriere*;
- Certificatul de cazier judiciar;
- Certificatul de cazier fiscal;
- Declaratia pe propria raspundere privind existent unor eventuale intreruperi in activitate;
- Curriculum Vitae;
- Carnetul de munca sau alte acte doveditoare ale vechimii in specialitate, in copie certificate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre candidat;
*Taxa de inscriere, in cuantum de 400 RON, se plateste la casieria tribunalului sau, dupa caz, a parchetului la care se face inscrierea.
Care sunt probele de examen?
Potrivit INM, examinarea candidatilor se va face in 2 etape, prima dintre ele fiind si eliminatorie: sustinerea probelor scrise, mai precis a testului-grila de verificare a cunostintelor juridice si un altul de verificare a rationamentului logic.
Cunostintele juridice - 26 august 2012
Testul-grila de verificare a cunostintelor juridice cuprinde 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare dintre urmatoarele discipline de concurs: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. Lucrarile se noteaza cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat. Sunt declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.
Rationamentul logic - 9 septembrie 2012
La testul grila de verificare a rationamentului logic participa doar candidatii declarati admisi la testul-grila de verificare a cunostintelor juridice. Acest test cuprinde 100 de intrebari la care se puncteaza raspunsurile si 20 de intrebari supuse pretestarii in conditii de concurs, iar lucrarile sunt punctate cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa raspunda corect la minimum 30 de intrebari din cele 100 de intrebari ale caror raspunsuri se puncteaza.
Pentru a putea trece in etapa a doua, cea a interviului, candidatii trebuie sa obtina la primele doua probe o nota "de trecere", calculata in functie de ponderea: 30% testul-grila de verificare a rationamentului logic si 70% testul-grila de verificare a cunostintelor juridice.
Etapa 2 de concurs: sustinerea interviului: 1-8 octombrie 2012
Interviul consta in elaborarea in scris a unei analize cu privire la subiectul extras de catre candidat, sustinerea orala a acestuia si analizarea orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei. Pentru a fi declarati admisi la proba interviului, candidatii trebuie sa obtina nota minima 7.
Ultimul pas: media notelor obtinute
Dupa parcurgerea celor 2 etape, cea eliminatorie si cea a interviului, se va face o medie a notelor obtinute, calculata astfel: 75% va conta nota de la prima etapa si 25% interviul. In cazul in care vor fi candidati cu note egale, departajarea se va face in functie de notele obtinute la testele sustinute, cel mai mult contand testul de verificare a cunostintelor juridice, apoi cel de verificare a rationamentului logic, si, in final, interviul.
Conform INM, rezultatele finale se vor afisa pe 10 octombrie 2012.
Calendarul de desfasurare a examenului de admitere poate fi consultat in fisierul atasat.