Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.
Actul normativ completeaza art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Astfel, prin aceasta modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau in prezent angajatii este adaugata si data de "30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei". Noile prevederi intra in vigoare in 27 iulie, ceea ce inseamna ca salariatii vor beneficia de liber in 30 noiembrie incepand chiar din acest an.
Legea de modificare a Codului muncii a fost adoptata la finalul lunii iunie de catre deputati cu 236 de voturi "pentru" , 10 "impotriva" si 2 abtineri, dupa ce Senatul o adoptase tacit in noiembrie.
Iniatitorii acestui proiect, deputatul Giurgiu Mircia si senatorii Francu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus, explicau in expunerea de motive a propunerii ca declararea zilei Sfantului Andrei ca sarbatoare legala este un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol,"a innobilat fiinta nationala". Ei considera ca 30 noiembrie este ziua spiritualitatii romanesti din moment ce Sfantul Andrei a format primele comunitati crestine din tara noastra, fiind de accea socotit si patronul spiritual al romanilor.
In plus, se mai arata in expunerea de motive, "in Romania exista in acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica (…), tara noastra fiind printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar o atat de mare sarbatoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificatii atat de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui sa fie marcata in mod solemn".
Legea avea aviz negativ de la Guvernul Boc
Legea care introduce si ziua de 30 noiembrie printre zilele de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza, nu a fost agreata de Guvernul Boc.
In 25 octombrie, Guvernul Boc, aflat in functie la acea data, a avizat negativ aceasta propunere de lege si nu a sustinut adoptarea de catre Parlament a acestui proiect de lege. Executivul si-a motivat decizia aratand ca propunerea legislativa trebuie analizata prin prisma presiunilor la care este supus bugetul de stat, in contextul evolutiilor macroeconomice interne si externe, situatie care impune adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare si de abordare prudenta pentru a elimina riscul depasirii tintei de deficit.
"Din aceasta persepectiva, explica Guvernul Boc, initiatorii (propunerii legislative – n.red.) nu precizeaza sursele de finantare necesare aplicarii masurii propuse, incalcand astfel dispozitia art. 138 alin. (5) din Constitutia Romaniei care prevede ca <<Nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fata stabilirea sursei de finantare>>".
Cititi aici si ce amenzi risca angajatorii care nu dau liber salariatilor in zilele de sarbatoare legala.