Ministerul Sanatatii a publicat in dezbatere publica proiectul noii Legi a Sanatatii care modifica printre altele baza de calcul a contributiilor la sanatate. Potrivit proiectului propus de Ministerul Sanatatii, cotele procentuale pentru sistemul de sanatate sunt:
- 5,5 pentru asigurat;
- 5,2 pentru angajator, valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,2% aplicata la un salariu mediu brut pe tara, lunar, pentru fiecare angajat;
- 5,5 pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse; valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,5% aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Practic, ministerul de resort pastreaza aceleasi cote procentuale ca in prezent, insa stabileste o noua baza de calcul pentru acestea.
Astfel, CASS datorat de angajator, pentru fiecare angajat, ar urma sa fie calculata la salariul mediu brut pe tara (a carui valoare este de 2117 lei, in 2012), si nu la salariul stabilit prin contractul de munca pentru respectivul angajat.
In momentul de fata,conform reglementarilor in vigoare, angajatorul datoreaza la sistemul de sanatate 5,2% din salariul cu care este incadrat in munca angajatul.
Un simplu calcul arata, ca potrivit noilor reguli de calcul, la un salariu minim pe economie (700 de lei) acordat angajatului, angajatorul ar urma sa plateasca o contributie la sanatate de trei ori mai mare.
Reglementari actuale:
Pentru salariul minim brut de 700 de lei, CASS datorat de angajator: 5,2% / 700 lei= 36,4 lei
Reglementari propuse de MS :
Pentru salariul minim brut de 700 de lei, CASS datorat de angajator: 5,2% / 2117 lei = 110,084 lei
Mai mult decat atat, nu doar angajatorii vor avea de suferit de pe urma modificarilor propuse de Ministerul Sanatatii, din moment ce baza de calcul se modifica si pentru persoanele care isi platesc contributia la sanatate din alte surse decat salariile.
Proiectul noii Legi a Sanatatii prevede ca valoarea CASS pentru cei care isi platesc contributia din alte surse nu poate fi mai mica decat cota de 5,5% aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara (700 de lei, in 2012), lunar.
Spre exemplu, cei care realizeaza venituri din activitati independente nu vor mai plati doar 5% din veniturile realizate sau din norma de venit, ci ar putea sa plateasca la sanatate o contributie de cel putin 38,5 lei (5,5% / 700 lei).
In plus, potrivit Soniei Ivan, Senior Consultant la departamentul de Taxe al Mazars Romania, vor fi afectati si asiguratii (salariatii) care au persoane coasigurate, pentru care vor fi nevoiti sa plateasca contributie individuala de asigurari sociale de sanatate, in cota de 5.5%, raportata la salariul minim brut pe tara.
Ce efecte ar putea avea in practica aceste masuri?
"Modificarea bazei de calcul a contributiilor datorate de angajator si de persoanele care obtin venituri din alte surse reprezinta un impediment in dezmortirea si relansarea economica a mediului de afaceri romanesc", este de parere Sonia Ivan.
Consultantul fiscal considera ca aceste modificari legislative, in forma supusa dezbaterii publice, au ca scop doar echilibrarea situatiei deficitare a bugetului de sanatate printr-o crestere a veniturilor incasate in acest sens, fiind total opuse promisiunilor politice din ultimele luni conform carora povara fiscala suportata de contribuabili, fie ei persoane fizice sau juridice, va fi diminuata in vederea stimularii economiei nationale prin deblocarea pietii muncii si crearii de noi locuri de munca.
Sonia Ivan arata ca este posibil ca primul efect vizibil in urma acestor modificari sa fie cresterea muncii la negru si a veniturilor salariale nedeclarate.
"Practic ii va impinge pe agentii economici in gasirea unor modalitati alternative de plata a salariatilor, care sa le permita astfel o mentinere cat de cat constanta a costurilor cu personalul angajat. Astfel, cele mai afectate de aceasta modificare vor fi companiile care au personal angajat cu salarii mici, apropiate de nivelul salariului minim brut pe tara (700 RON), care vor fi obligate sa calculeze si sa plateasca o contributie la asigurarile sociale de sanatate (partea patronala) aproape tripla, tinand cont ca plafonul minim de calcul al acesteia va fi de 2.117 RON", explica specialistul Mazars.
In aceste conditii, efectul modificarilor ar putea fi contrar asteptarilor guvernantilor.
"In situatia in care problematica muncii la negru va deveni presanta, fiind asociata cu cresterea veniturilor nedeclarate la stat, vom fi martori la aparatia unui fenomen de tip <<bulgare de zapada>>. Astfel va avea loc o descrestere si a veniturilor incasate la bugetul de stat din contributii sociale si impozit pe venit", conchide Sonia Ivan care adauga ca "o asfel de modificare legislativa nu va face decat sa puna si mai multa presiune pe umerii contribuabililor, dar din pacate cei mai rau afectati vor fi tot cei care incearca sa isi indeplineasca in mod corect obligatiile de declarare si plata a taxelor si contributiilor sociale".
Comentarii articol (127)