Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2012 a operatorilor economici a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 879/2012, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 427, din 27 iunie 2012.
Potrivit actului normativ, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2012 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro.
Incadrarea in criteriul privind cifra de afaceri se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
Operatorii vor depune raportarile contabile pana la data de 16 august 2012, prevederea aplicandu-se inclusiv subunitatilor inregistrate in Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, indiferent de exercitiul financiar ales.
Citeste AICI cine nu trebuie sa depuna raportari contabile la 30 iunie 2012.
Ce contin raportarile contabile la 30 iunie 2012?
Prevederile legale stabilesc ca operatorii economici vor intocmi (obligatoriu in lei) si vor depune la unitatile MFP raportari contabile la 30 iunie 2012 care cuprind urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit si pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Operatorii economici trebuie sa completeze pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", fara a folosi prescurtari sau initiale, urmatoarele date de identificare: denumirea entitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului, precum si datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare. Daca aceste date nu vor fi completate corect, se va considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2012 nu a fost depusa, intrucat identificarea entitatii a fost imposibila.
Formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2012, puse in acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
In ceea ce priveste formularul "Contul de profit si pierdere", acesta cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2012.
Conform prevederilor legale, raportarile contabile vor fi semnate atat de persoanele in drept, cat si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Unde se depun raportarile contabile?
Raportarile contabile la 30 iunie 2012 se depun pana cel tarziu 16 august 2012 la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
In actul normativ se precizeaza ca entitatile pot depune raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate si stampilate.
Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2012, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale MFP. De asemenea, programul de asistenta poate fi descarcat de pe portalul MFP, de la adresa www.mfinante.ro.
Cei care nu depun raportarile contabile pana la data de 16 august 2012 vor fi sanctionati contraventional, cu amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de lei.
Comentarii articol (8)