Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 618 din 28 august 2012.
Printre altele, noul act normativ aduce modificari art. 115 din Codul de procedura fiscala, care reglementeaza ordinea de stingere a datoriilor. Articolul 115 stabileste ca sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au.
Practic, in cazul in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, ordinea de stingere a datoriilor este urmatoarea:
1. Se sting cu prioritate toate obligatiile fiscale principale in ordinea vechimii acestora;
2. Dupa stingerea tuturor obligatiilor fiscale principale, se sting obligatiile fiscale accesorii (dobanzi si penalitati) in ordinea vechimii acestora.
OG nr. 16/2012 completeaza art. 115 cu un nou alineat, alineatul 32, care reglementeaza o exceptie de la regulile existente in privinta stingerii datoriilor.
Mai exact, noul alineat introdus stabileste ca in cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul.
Ordinea de stingere a datoriilor, modificata si la inceputul lunii iunie
Art. 115 din Codul de procedura fiscala a mai fost modificat si in iunie, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 24/2012, in 7 iunie 2012.
La momentul respectiv, Guvernul a introdus alineatul 31 care reglementa ordinea stingerii obligatiilor fiscale pentru contribuabilii care beneficiaza de subventii de la bugetul de stat.
Potrivit regulilor introduse prin OUG nr. 24/2012, in cazul contribuabililor care beneficiaza de ajutor de stat sub forma de subventii de la bugetul de stat pentru completarea veniturilor proprii se sting cu prioritate obligatiile fiscale aferente perioadei fiscale la care se refera subventia, indiferent daca plata este efectuata din subventie sau din veniturile proprii.
"Prin completarea art. 115 din Codul de procedura fiscala se propune o regula speciala de stingere a obligatiilor fiscale respectiv, stingerea potrivit destinatiei subventiei, indiferent daca plata este efectuata din subventie sau din veniturile proprii. In acest sens se asigura respectarea conditiilor in care institutiile europene competente au aprobat ajutorul de stat", argumenta Ministerul Finantelor in nota de fundamentare a OUG nr. 24/2012.
Finantele explicau in acelasi document ca regulile anterioare de stingere a datoriilor pentru contribuabilii care obtineau subventii erau contradictorii prevederilor europene in materia ajutoarelor de stat.
"Aceste ajutoare de stat nu includ posibilitatea de a plati datoriile istorice, ci numai datoriile curente (datorii pentru anii in care este aprobata subventia)", precizau reprezentantii Ministerului de Finante.
Comentarii articol (8)